Puheenaihe

Thaihierontapaikkojen tuijottaminen on nyt kulturellia – myös hierojat pääsevät ääneen

Open – On Thai massage windows in Finland-kirja sekä näyttely esittelevät thaihierontapaikkojen näyteikkunoita.

Open – On Thai massage windows in Finland-kirja esittelee thaihierontapaikkojen ikkunataidetta.

Ida Enegren

Open on graafikko ja toimittaja Johanna Bruunin ja valokuvaaja Ida Enegrenin yhteistyöprojekti, joka koostuu valokuvakirjasta ja näyttelystä.

Se käsittelee thaihierontapaikkojen näyteikkunoiden estetiikkaa, ja koostuu kymmenestä Suomessa thaihierojana työskentelevän naisen haastattelusta, muotokuvista sekä näyteikkunoiden valokuvista.

Kirjaan sisältyy myös sen työskentelyprosessia ja sen teemaa syventävä essee.

Haastatteluissa keskustellaan thaihierontapaikkojen ikkunoiden suunnittelusta ja pohditaan maun, tyylin ja kauneuden kysymyksiä ja luovuuden merkitystä elämässä.

Vaikka keskusteluiden lähtökohtana on thaihierontapaikkojen näyteikkunat ja niiden somisteet, päätyvät keskustelut käsittelemään elämää, unelmia, toiveita ja huolia.

Open-kirja on toteutettu täysin kaksikielisenä englannin ja thain kielellä ja siinä olevat haastattelut on suoritettu tulkin avustuksella.

Projektin nimi Open tulee valotauluista, jollaisen voi löytää lähes jokaisen hierontapaikan ikkunasta, mutta nimellä on myös syvempi merkitys. Open-projektin tavoitteena on haastaa omat ja muiden ennakkoluulot thaihierontapaikkoja koskien.

Projektissa kysytään, keitä ovat ihmiset näiden ekspressiivisten ja ilmaisuvoimaisten somisteiden takana? Miksi niiden estetiikka on siinä määrin jännitteistä, että niiden ohi kävelevät ihmiset pyrkivät aktiivisesti olemaan havainnoimatta niitä?

Onko ikkunoiden estetiikka kitschiä, ironista vai ilmentääkö se vain toisenlaista käsitystä kauneudesta?

Johanna Bruun on vastannut kirjan ja näyttelyn teksteistä ja Ida Enegren keskiformaatille otetuista valokuvista. Gallerian ikkunat ovat suunnitellut kirjassa haastateltavia ikkunasuunnittelijoita.

Kirjaa varten haastatellut Pikul, May, Khim, Mon, Riina, Lucky, Orasa, Nam, Sawanya ja Noodaeng pitävät kaikki thaihierontapaikkaa ja ovat suunnitelleet itse oman näyteikkunansa.

Kirjaan osallistuneet naiset asuvat ja työskentelevät Helsingissä, Turussa tai Lahdessa ja materiaali on kerätty vuosien 2015-2018 välillä.

Johanna Bruun & Ida Enegren: OPEN-On Thai massage windows in Finland Turun B-galleriassa 1.7. asti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin toimii thaihieronta Tallinnassa – T24: Lypsämistä, lypsämistä, lypsämistä...21.8.2015 20.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu