Puheenaihe

Me miehet -kerho taistelee miesten yksinäisyyttä vastaan – "Positiivisuuden kautta"

Hankkeen projektityöntekijä Pekka Anttila ja projektipäällikkö Kimmo Sainio uskovat, että toiminta ottaa tuulta alleen.

Kia Löfberg

Ryhmässä on mukavampi harrastaa, oli kyseessä sitten ulkoilu, kalastus, kulttuuri tai ruuanlaitto.

Sosiaali- ja terveysministeriön Toimintakyky kuntoon -avustusohjelman osana Suomen kylät ry sai rahoituksen Me miehet -toimintaan, jonka tarkoitus on kannustaa miehiä kerääntymään yhteisen tekemisen pariin porukalla. Kohderyhmänä ovat työikäiset suomalaiset, joiden toimintakyky on heikentynyt tai vaarassa heikentyä.

Juuri käyntiin polkaistun hankkeen ideana on perustaa vertaisryhmiä, jotka tukevat työ- ja toimintakyvyn parantamista, arjenhallintaa, elämäntapojen kohentamista, yksinäisyyden vähentämistä ja sosiaalista vuorovaikutusta.

– Lähdemme liikkeelle positiivisuuden kautta, haluamme aktivoida miehiä sosiaaliseen elämään myös maaseudulla ja taajamissa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kimmo Sainio.

Mukaan voi hypätä kuka vain tekemistä kaipaava, 30–63-vuotias mies.

– Ikäjakauma on suuri, mutta siinä on varmasti puolensa. Vanhempi voi jakaa nuoremmalle elämänkokemusta ja nuorempi voi ehkä inspiroida jo eläköitynyttä miestä, projektityöntekijä Pekka Anttila sanoo.

Vertaisryhmien tarkoitus on tukea arjenhallintaa, kohentaa elämäntapoja ja vähentää yksinäisyyttä. Ryhmiä perustetaan Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueille 30–40.

– Olemme pitäneet infotilaisuuksia esimerkiksi Lohjalla ja Raaseporissa. Nyt levittäydymme enemmän Uudellemaalle, kuten Karkkilaan ja Vihtiin, projektityöntekijä Pekka Anttila sanoo.

Syrjäytymisen ja yksinäisyyden lisääntyminen ovat kasvavia ongelmia Suomessa, ja ne kulkevat usein käsi kädessä. Ryhmien tarkoitus on, että touhu imaisisi miehet mukaansa ja muodostuisi uusia kaverisuhteita ja pysyviä elämäntapamuutoksia.

– Kotiin on helppo jäädä, varsinkin jos töitä ei sillä hetkellä ole. Yhteinen tekeminen piristää ja tsemppaa, Sainio valottaa.

Aktiviteetit voivat olla käytännössä mitä vain. Jo mukaan värvätyt ryhmänohjaajat ovat ehdottaneet tekemiseksi juttuja, joita Sainiolla tai Anttilalla ei tulisi mieleenkään.

– Lintubongausta, metallinetsintää, maastoratsastusta, autonkorjausta, kitaransoittoa... mikä vain on mahdollista, Sainio luettelee esiin nousseita ideoita.

Kohderyhmänä 30–63-vuotiaat miehet eivät Sainion ja Anttilan mukaan ole kovin helppoja saattaa yhteen. Voi esimerkiksi olla yllättävän vaikeaa kysyä, lähteekö naapuri lenkille.

– Tämä hanke antaa ikään kuin luvan kysyä sitä naapuria mukaan harrastamaan, Anttila sanoo.

Ryhmien ohjaajakoulutukseen on värvätty mukaan nyt noin 10 ohjaajaa, ja koulutus heille starttaa elokuun lopulla. Ideana olisi, että harrastusporukassa olisi noin 5–8 jäsentä ja 1–2 ohjaajaa.

Maksuton ohjaajakoulutus kestää kaksi päivää, ja siellä käsitellään esimerkiksi ryhmärooleja ja sitä, millaista toimintaa itse haluaisi järjestää.

– Nyt ilmoittautuneet ohjaajat ovat ihmisiä laidasta laitaan. Löytyy työelämässä olevia, työttömiä ja eläkkeellä olevia, Sainio kertoo.

Ohjaajia sekä osallistujia kaivataan mukaan, ja lisätietoja saa ottamalla yhteyttä Sainioon tai Anttilaan. Lisätietoa saa myöhemmin myös nettisivuilta, jotka hakevat vielä muotoaan.

Harrasteryhmään sitoudutaan minimissään vain kolmeksi kuukaudeksi, jonka aikana ryhmä kokoontuu tekemään yhdessä kymmenen kertaa.

– Kun hanke päättyy vuonna 2020, tavoite olisi, että ryhmän jäsenet jatkaisivat harrastamista keskenään. Me vain autamme alkuun, Sainio sanoo.

Me miehet -toiminta

Rahoittajana Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Toimintakyky kuntoon -avustusohjelman hanke on suunnattu 30–63-vuotiaille miehille.

Avustusohjelmaa koordinoi Silta-Valmennusyhdistys ry.

Hanke kestää vuoden 2020 loppuun.

Toiminta on vapaaehtoista ja poliittisesti sitoutumatonta.

Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä projektipäällikkö Kimmo Sainioon tai projektityöntekijä Pekka Anttilaan.

www.kylatoiminta.fi/fi/hankkeet/me-miehet-toiminta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu