Puheenaihe

Suomalainen konkaripoliitikko pääsi EU:n huippuvirkaan – "Se muistutti jo X Factorin tuolileikkiä"

EU Ville Itälä on EU:n petostentorjuntaviraston uusi pääjohtaja. Unionin budjetointiin liittyvissä petoksissa liikkuu suuria rahasummia.

Ville Itälä

Arkisto

Ville Itälä aloittaa elokuussa uusissa tehtävissä. Kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja ministeri on valittu EU:n petostentorjuntaviraston OLAF:in pääjohtajaksi.

– Tehtävänä on tutkia EU:n budjetointiin liittyviä petoksia. Myös tullirikoksia tapahtuu paljon ja rahanväärennyksiä. OLAF tutkii myös EU:n henkilöstön korruptiota, Itälä kertoo.

Petosten kitkeminen on tärkeää niin unionin uskottavuuden kannalta kuin puhtaiden taloudellisten menetystenkin vuoksi.

– Puhutaan isoista rahoista. On mahdoton tietää kuinka paljon sitä tapahtuu. Kiinni saadaan vain jäävuoren huippu. Jokainen tapaus on kolaus EU:n maineelle, ja veronmaksajilla on oikeus tietää, miten rahat käytetään.

OLAF:in tarkoitus on saada syylliset tuomiolle ja rahat takaisin. Tärkeää on myös ennaltaehkäisevä tehtävä. Merkittäviä tuloksia OLAF:issa on saatu aikaan. Vuosina 2010–2016 virasto teki yli 1 600 tutkintaa. Niiden kautta rahaa todettiin virranneen vääriin paikkoihin peräti 3,6 miljardin edestä.

Itälän mukaan viraston toiminta on myös muuttumassa. Tähän asti petostentorjuntavirasto on raportoinut tutkimuksistaan kansallisille tuomioistuimille tai vastaaville elimille. Viime kesänä 20 EU-maata pääsi sopuun Euroopan syyttäjäviraston perustamisesta. Näin myös OLAF:in rooli on muuttumassa. Tavoitteena on joka tapauksessa saada rikosprosessien selvittäminen tehokkaammaksi ja nopeammaksi.

Itälä kertoo, että hakuprosessi pääjohtajan tehtävään alkoi jo vuosi sitten. Vuoden aikana on ollut seitsemän eri kuulemista ja erilaiset testit siihen päälle. Lopulta Itälä pystyi vakuuttamaan valitsijat siitä, että hän oli oikea mies tehtävään.

– Se muistutti jo X Factorin tuolileikkiä, aina yksi putosi pois. Mahtava fiilis, kun homma tuli maaliin. Ei Suomella näitä korkean profiilin paikkoja kovin monta ole.

Nyt Itälä on viettänyt pari päivää Brysselissä järjestämässä asioita. On ollut terveystarkastusta, erilaista papereiden täyttöä sekä uuteen taloon ja ihmisiin tutustumista. Nyt edessä on ansaittu loma.

– Palaan kahdeksi viikoksi Suomeen perheen kanssa. Lomaa on tarkoitus viettää mökillä ja Turussa, Itälä kertoo.

Ville Itälä

59-vuotias, oik. kand. ja varatuomari

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajana 1993–1995

toimi Kokoomuksen puheenjohtajana 2001–2004

valittiin Euroopan parlamenttiin vuonna 2004

istunut Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa vuodesta 2012

aloittaa 1.8.2018 EU:n petostentorjuntaviraston OLAF:in pääjohtajana

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomalaistenkin suosima lippuverkkokauppa joutui tietomurron kohteeksi – Vaihda salasana heti28.6.2018 10.43
Hakkeri, löydätkö porsaanreiän tästä verkkopalvelusta? – Luvassa jopa tuhansia euroja rahaa21.5.2018 10.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu