Puheenaihe

71-vuotias nainen ja 49-vuotias nainen levittivät ja käyttivät huumelaastareita – puoliso ilmoitti ystävykset poliisille

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus jakoi tuomiot loviisalaisessa huumelaastarijutussa.

Samu Karvala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi naista kolmen kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tammikuun 2015 ja tammikuun 2016 välisenä aikana tehdyistä huumausainerikoksista. Samassa vyyhdissä toisen naisen mies sai 60 päiväsakon rangaistuksen. Pariskunta tuomittiin myös lääkerikoksesta.

Jutussa oli kyse 71-vuotiaan naisen reseptillään hankkimista fentanyylilaastareista ja Oxynorm-tableteista, jotka ovat huumausaineiksi luokiteltavia opioideja.

Nainen oli luovuttanut laastareita ja tabletteja hyvälle ystävälleen, 49-vuotiaalle naiselle. Naiset olivat niitä myös yhdessä käyttäneet. 49-vuotias oli tosin tullut jo yhdestä laastarista sekavaksi ja huonovointiseksi.

71-vuotiaan osoitettiin antaneen eteenpäin 12 laastaria ja 15 tablettia. Hän ei ollut vaatinut niistä rahaa. 49-vuotias nainen oli myynyt osan aineista ja antanut osan miehensä sukulaiselle, joka oli kärsinyt huumeongelmasta.

Käräjäoikeus katsoi, että määrät olivat vähäisiä, eikä rahaa ollut juurikaan liikkunut, joten törkeän huumausainerikoksen kriteerit eivät täyttyneet. Toisin olisi käynyt, jos laastarien ja tablettien sisältämää ainemäärää olisi käytetty suonensisäisesti tai limakalvojen kautta imeytettynä.

Naiset tuomittiin kuitenkin huumausainerikoksista. 49-vuotias velvoitettiin palauttamaan valtiolle saamansa rikoshyöty, joka arvioitiin 650 euroksi.

54-vuotias mies ei ollut pitänyt puolisonsa ja tämän ystävän touhusta aineiden kanssa, oli ilmoittanut siitä jopa poliisille ja kieltänyt vanhempaa naista tulemasta käymään. Mies oli kuitenkin antanut yhden laastarin ja muutamia tabletteja sukulaiselleen, mikä riitti tuomioon huumausainerikoksesta.

Lääkerikossyytteessä oli kyse muiden lääkkeiden luovuttamisesta ja myymisestä sukulaismiehelle jopa yli 2 000 euron arvosta. Tästä ei ollut riittävää näyttöä, mutta muutamienkin tablettien antaminen riitti tuomioon perusmuotoisesta rikoksesta.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomi kieltää 54 pahamaineista muuntohuumetta – myyminen kiellettyä, käyttämisestä ei rangaista27.6.2018 18.08
Kuvat: Poliisi paljasti ison huumeringin – itähelsinkiläisen kerrostalon rappukäytävässä oli 2,5 kiloa amfetamiinia13.6.2018 20.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu