Puheenaihe

Lupiinitalkoot yllättivät suojelualueella – Väkeä tuli Vantaalta asti

Erkki Pokkinen totesi, että vanhalla talikolla lupiinit nousevat helpoiten juurineen hiekkamaasta. -Kannattaisi kysellä maatiloilla voisi olla vielä talkoisiin tällaisia talikoita, jossa on normaalia lyhyemmät piikit.

Tarja Heikkonen

Kakslammin suojelualueen lupiinien kitkemistalkoisiin Kanta-Hämeessä Hausjärven kunnassa osallistui 26 talkoolaista. Vuokon Luonnonsuojelusäätiön Pertti Nupponen yllättyi talkooväen määrästä.

Mukana oli sekä Ryttylän Kirin väkeä että luonnonsuojeluyhdistysten vapaaehtoisia Vantaalta, Riihimäeltä ja Hyvinkäältä sekä Hyönteiskerho Cupidon harrastajia Hämeenlinnasta ja Turengista. Ketosirkka-hankkeen välineet olivat apuna, kun lupiineja kerättiin mönkijällä ja peräkärryllä kompostoitavaksi paikkaan, josta ne eivät pääse leviämään.

Isolla porukalla niitettiin sekä kaivettiin lupiinia juurineen talikoiden ja lapioiden avulla. Alueella tehdään lisäksi niitto elokuussa.

Lupiinien kitkeminen vaatii vielä parin vuoden talkootyön, Nupponen arvioi. Työhön on saatu EU-tukea.

Aiemmin alueelta hakattiin mäntyjä ja jätettiin pitkiä kantoja hyönteisille lahopuustoksi. Puut haketetaan Ryttylän kansanlähetysopiston käyttöön lämmitykseen.

Vieraslajitalkoot olivat ensimmäiset alueella, sillä aluekin on vielä melko tuore luonnonsuojelualue.

Rudus Oy lahjoitti Vuokon Luonnonsuojelusäätiölle suojeltavaksi 32 hehtaarin alueen viime vuonna. Ykslammen tuntumassa sijaitseva luontoalue on käytöstä poistettu ja maisemoitu soranottoalue.

Lupiinikasvustot uhkasivat paahdeympäristöä, jossa viihtyy harvinaisia kasveja ja hyönteisiä. Kuiva kesä on ollut kasveille otollinen. Masmaloita ja neidonkieliä kukki monin paikoin. Erittäin uhanalaisiin alueelta tavattaviin hyönteisiin lukeutuvat maitekiiltokääriäinen, keltasiimakiertomehiläinen ja isotoukohärkä. Vaarantuneita lajejakin löytyy kuten maitepunatäplää.

Cupido tekee alueella hyönteiskartoitusta. Alueelle on tulossa myös luontopolku, joko tämän vuoden puolella tai ensi vuonna.

Oletko ollut mukana luontoon liittyvissä talkoissa?

En
80% (4 ääntä)
Kyllä
20% (1 ääni)
Ääniä yhteensä: 5

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ilmestyikö pihallesi japanintatar, kurtturuusu tai lupiini? – Nämäkin kasvit pitäisi nyt hävittää heti6.6.2018 20.26
Vantaan puroja kunnostetaan talkoovoimin – näin pääset mukaan auttamaan11.6.2018 07.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu