Puheenaihe

Kuinka päästä alkuun runojen lukemisessa? Vantaalaiskirjasto vinkkaa yllättävän keinon

Tikkurilan kirjaston Tiina Vallo sanoo, että Loirin Leino-levy on täydellistä musiikkia kesämökille ja nimenomaan lp:nä. Kirjastosta löytyy myös cd.

Armi Suojanen

Etkö lue runoja? Mutta kuuntelet laulettua musiikkia? No, siinä tapauksessa kuuntelet runoja, sillä laululyriikka on runoutta.

– Lauluja kuuntelemalla on helppoa aloittaa, kannustaa Tikkurilan kirjaston palveluesimies Tiina Vallo.

Kun runouteen tutustumisen aloittaa musiikilla, se voi Vallon mukana hälventää mahdollisia ennakkoluuloja. Hän nappaa käteensä rap-artisti Paperi T:n runokirjan Post Alfa vuodelta 2016. Sitä on lainattu runokirjaksi hyvin.

– Jos hänen musiikkinsa on tuttua, huomaa että runot ovat hyvin samanlaisia kuin sanoitukset, Vallo sanoo.

Musiikin ja runouden legendaarisin liitto lienee solmittu Eino Leinon ja Vesa-Matti Loirin välillä. Loiri tulkitsee Leinon runoja Perttu Hietasen ja Taisto Wesslinin sävelin. Kaikkiaan kolme levyä tehtiin 1970–80-luvuilla ja ne olivat myyntimenestyksiä. Monista kappaleista on tullut klassikkoja, kuten Lapin kesästä ja Nocturnesta.

– Tämä on täydellinen mökkilevy! Vallo hihkuu ja heiluttaa lp-levyä kädessään.

Eino Leino 1 -levyn laulut ovat tunnelmaltaan kesäisiä ja niissä näppäillään suomalaisten herkkää sisintä.

– Tästä löytyy myös cd, Vallo lisää.

Helposti lähestyttäviin klassikkosuosikkeihin kuuluu myös vaikkapa Saima Harmaja. Sydämeni soi -teos sisältää runoja ja päiväkirjamerkintöjä, joita lukemalla pääsee jyvälle nuorena kuolleen kirjoittajan elämästä. Vallo suosittelisi kirjaa henkilölle, jonka "elämänvaihe on haaveileva".

Risto Rasa kirjoittaa lyhyesti ja humoristisesti. Kirjasto suosittelee runojen lukemista aloittelevalle vaikkapa kokoomateosta Tuhat purjetta: kootut runot.

Uudemmasta tuotannosta Vallo nostaa esille Anna Elina IsoaronRakkautta ja vasta-aineita -kirjan. Siinä Isoaro puhuu äitiydestä ja naiseudesta.

Äitiydestä päästäänkin lapsiin. Valloa harmittaa, että lastenrunoudelle annetaan liian vähän arvoa tapana tutustua runouteen.

– Hannele HuovinVauvan vaaka -kirjaan on myös musiikki ja kirjaan liittyvät ohjeet lorutella ja tanssia lapsen kanssa, Vallo vinkkaa.

Ihan oma lukunsa on Antti HolmanKauheimmat runot, joka parodioi runoutta.

– Sen suosio osoittaa, että runouden harrastajat osaavat nauraa itselleen.

Runoudessa on Vallon mielestä monta myönteistä puolta, kuten se, että ne opettavat keskittymään ja niitä voi lukea silloin tällöin. Toiselle runo voi olla lohtu toiselle naurattaja. Runo vie pois arjesta ja antaa elämyksen. Lisäksi samaan runoon voi palata uudestaan ja uudestaan. Romaania tai novelliakaan ei tule luettua moneen kertaan.

Kaiken lisäksi runoista saa sopivia värssyjä erilaisiin onnittelukortteihin.

Eino Leinon sekä runon ja suven päivää vietetään pe 6.7.

Luetko säännöllisesti runoja?

En
75% (3 ääntä)
Kyllä
25% (1 ääni)
Ääniä yhteensä: 4

Muita runo- tärppejä

Musiikkina: Maria Ylipään Onerva (L. Onervan runoja) ja Sir Elwoodin vieraskirjan Sinä iltana sataa (Ilpo Tiihosen runoja).

Lapsille: Ismo Puhakan Hei hommiin! Jukka Itkosen tuotanto ja Inkeri Karvosen Hupsuja hapsuja hisukkatassuja.

Klassikkoja: Jenni Haukion toimittama Katso Pohjoista taivasta (suomalaisia klassikkorunoja eri aikakausilta).

Teemoittain: Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston toimittama Pää tallella (runoja vanhenemisesta) sekä Irina Björkmanin ja Elina Kantolan toimittama Nykyrunoutta vähän joka juhlaan.

Nykyrunoutta: Aura Nurmen Villieläimiä (vaikea lapsuus, yhteiskunnalliset ongelmat ja Jani Niemisen meren poika, joen poika (nuoruus, maaseutu, lähteminen).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Joskus rakkaudesta on viisaampaa luopua – Vantaalaisopettaja kirjoitti runokirjan rohkaisuksi vaikean parisuhteen haavoittamille 17.6.2018 19.00
Down-lapsen isä puki tuntonsa runoiksi – Tervetuloa Mongoliaan on kaunistelematon, herkkä ja koskettava kehityskertomus4.4.2018 19.00
Kirjailijaliitto palkitsi runoilija Tuula Korolaisen24.4.2018 07.35
Taikuri Pii Poo ja Tiitiäiset astuivat Kirsi Kunnaksen runokirjoista Raatikon lavalle – "Onks noi oikeita", kuului katsomosta14.4.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu