Puheenaihe

Pyörillä kulkeva eläinklinikka hoiti vantaalaiskoiran silmät kotipihalla – Kotiin tulevat palvelut yleistyvät pääkaupunkiseudulla

LEMMIKIT Muualla maailmassa liikkuvissa klinikoissa on jo jopa leikkaussaleja.

Pääkaupunkiseudulla liikkuu nyt pyörillä kulkeva eläinklinikka

Johanna Erjonsalo

Vantaan Kivistössä asuvan Teea Alanissin kolmivuotias Romeo-koira välttyi vastikään eläinlääkärikäynniltä. Syy oli yksinkertainen: tällä kertaa eläinlääkäri saapui koirapotilaan kotiin.

Rakas lemmikki hoidetaan kotona loppuun saakka.”

Rodultaan cavalierkingcharlesinspanieli Romeon silmät ovat viime aikoina vetistelleet ja punoittaneet. Nyt Alanissin perhe päätti tilata eläinlääkärin kotipihalleen.

– Onhan tämä kätevä palvelu, joka sopii kiireisille perheille. Aina ei ole aikaa lähteä erikseen viemään koiraa klinikalle, Alanissi kertoo.

Nyt kyseessä ei onneksi ollut vaikea operaatio, sillä spanielin silmät vain tutkittiin ja puhdistettiin. Väriaineen avulla selvisi, että koiran sarveiskalvotkaan eivät olleet vaurioituneet.

Perheen kotipihaan saapunut auto oli Petmobiili, jonka asiakkaat ovat toukokuusta alkaen saaneet eläinlääkärin kotiin saakka.

Auton sisällä voidaan hoitaa kaikki alle 30-kiloiset eläimet, esimerkiksi koirat, kissat, kanit ja jyrsijät.

Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa tällainen palvelu on jo hyvin yleistä."

Espoolainen eläinlääkäri Laura Rajakallio innostui liikkuvan eläinlääkäriauton hankinnasta työskenneltyään lähes 20 vuotta eläinlääkäriasemalla.

– Jo silloin huomasin, että tällaiselle palvelulle olisi tarvetta, sillä kotikäyntejä kysyttiin runsaasti. Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa tällainen palvelu on jo hyvin yleistä ja siellä liikkuvien eläinklinikoiden sisällä on jopa leikkaussaleja, Rajakallio kertoo.

Petmobiililla on asiakkaita arkipäivisin keskimäärin kolmesta kuuteen. Matkat voivat olla pitkiäkin, sillä Rajakallio operoi koko pääkaupunkiseudulla ja lisäksi läntisellä Uudellamaalla.

Petmobiilin uumenissa voidaan tehdä pienimuotoisia operaatioita ja terveystarkastuksia. Myös laboratoriokokeet onnistuvat, sillä tulokset saadaan autossa valmiiksi odottaessa.

– Valtaosa kotikäynneistä liittyy tällä hetkellä eutanasiaan eli lemmikkieläimen lopettamiseen. Moni perhe haluaa, että rakas lemmikki lähtee viimeiselle matkalleen rauhassa omassa kodissaan, Rajakallio paljastaa.

– Silloin perhe voi olla loppuun saakka lähellä ja hyvästellä kissan tai koiran vaikka olohuoneessa, eikä lemmikin tarvitse kokea kuljetuksen tuomaa stressiä tai klinikan outoja hajuja.

Kivistössä asuva Annika Mäntynen huomasi lähistölle kaartaneen Petmobiilin ja tuli viisivuotiaan Capu-villakoiran kera katsomaan autoa.

– Ehdottomasti hyödyllinen palvelu esimerkiksi silloin, jos perheessä on esimerkiksi monta koiraa ja kaikille pitäisi saada rokotukset samaan aikaan.

– Silloin ei tarvitse koko laumaa lähteä viemään lääkäriin, Mäntynen arvioi.

Onko liikkuvalle eläinklinikalle tarvetta?

Kyllä
100% (138 ääntä)
Ei
0% (0 ääntä)
Ääniä yhteensä: 138

Näin toimii Petmobiili

Petmobiili on tiettävästi Suomen ainoa pyörillä kulkeva eläinklinikka.

Vuonna 2006 aloitti maan ensimmäinen eläinambulanssi Animalance, mutta se ei ole enää toiminnassa.

Petmobiili mahdollistaa hoitotoimet paitsi kotona myös esimerkiksi lemmikkinäyttelyissä.

Autossa on laboratoriolaitteet, joten tulokset saadaan jo kotikäynnin aikana.

Vaativampia tai harvinaisempia määrityksiä vaativissa tapauksissa kokeet valmistuvat muissa laboratorioissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yllätys eläinlääkärissä: Lemmikin varkaus paljastui, kun lääkäri alkoi asettaa mikrosirua21.4.2018 18.23
Suomen suurin eläinsairaala avautui Tammistoon3.9.2016 08.20
Koiran käytöshäiriön takana usein eroahdistus – "Järkyttävää tulla kotiin, kun puolet sisäovesta on kadonnut"3.7.2018 21.00
Lemmikkien hautaamisesta tuli kallista – "Pelkkä issikan tuhkaaminen maksoi lähes tuhansia euroja"8.5.2017 06.20
Suomessa nyt jo 800 000 koiraa – Kansa huolissaan lemmikkien hädästä18.11.2016 08.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu