Puheenaihe

Vuokrakulut karkaavat asumistuen saajien käsistä – "Olemme antaneet kriittisen lausunnon eduskunnalle"

Asumistuen saajista lähes puolet asuu yksin.

Armi Suojanen

Asumisen kallistuminen heijastuu monella tavalla Kelan asumistukitilastoihin. Keskimääräinen asumistuki on reilut 320 euroa kuussa. Kelan maksamien asumistukien piirissä oli koko maassa vuoden 2017 lopussa lähes 863 000 henkilöä, mikä on 16 prosenttia väestöstä.

Suurimmillaan tuki on lähes 450 euroa. Sitä maksetaan lähinnä yhden vanhemman lapsiperheille, joiden vuokra liikkuu 800–900 euron tienoilla.

Yhä useammalla, varsinkin työttömällä perhekunnalla asumistuki ja muut tulot eivät riitä vuokraan ja muihin välttämättömiin menoihin. Niiden päälle voi saada perustoimeentulotukea.

Esimerkiksi Järvenpäässä ja Keravalla asumistukea sai toukokuussa lähes 4 800 taloutta. Niistä yli 2 100 saa lisäksi toimeentulotukea. Tuusulassa määrä on noin 360.

– Entistä useampia asumistuen saaja joutuu hakemaan myös toimeentulotukea, kun asumistukia on viime vuosina leikattu. Samaan aikaan vuokrataso on pikkuhiljaa noussut yhä kalliimmaksi koko Helsingin seudun työssäkäyntialueella, sanoo Keravalla asuva Vuokralaisten järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski.

– Edunvalvonnassa olemme kiinnittäneet huomiota asumistuen leikkauksiin ja asumistuen tason riittävyyteen. Olemme antaneet kriittiset lausunnot eduskunnalle ja ministeriölle asumistukiin kohdennetuista heikennyksistä, hän kertoo.

Toukokuussa koko maassa lähes 80 prosentilla yleistä asumistukea saavalla ruokakunnalla asumismenot olivat suuremmat kuin enimmäisasumismenot.

– Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa tämä osuus on yli 90 prosenttia, Kelan pääsuunnittelija Heidi Kemppinen huomauttaa.

Viime vuonna asumistuen saajien määrä nousi koko Suomessa tuntuvasti.

– Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin kasvatti yleisen asumistuen saajaruokakuntien määrää viime vuodesta, Kemppinen selventää.

Järvenpäässä on lähes 600 opiskelijaruokakuntaa. Keravalla asumistukea saa lähes 500 ja Tuusulassa 150 opiskelevaa ruokakuntaa. Heillä asumistuen suuruus on reilut 300 euroa.

Kela maksoi koko Suomessa asumistukia viime vuonna yli kaksi miljardia euroa.

Keski-Uudellamaalla kokonaispotti oli viime vuonna lähes 22 miljoonaa euroa. Järvenpäässä että Keravalla asumistukea myönnettiin lähes yhdeksän miljoonaa euroa. Tuusulassa summa oli neljä miljoona euroa.

Asumistuki on enintään 80 prosenttia kohtuullisista asumismenoista. Loppuosa voidaan kattaa perustoimeentulotuella, jota ei kohdisteta erikseen asumismenoihin. Täyden asumisen tuen saajat ovat yleensä työttömiä.

Keski-Uudellamaalla yli puolet asumistuen saajista asuu yksin ja kolmannes on lapsiperheitä. Yhden vanhemman talouksia on lähes 1 500.

Asumistukea maksetaan Keski-Uudellamaalla 1 300 työssäkäyvälle perheelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huijarit liikkuvat nyt vuokramarkkinoilla – suhtaudu näihin merkkeihin varauksella2.7.2018 19.30
Airbnb-yö voi mätkäyttää asunnon myyjälle tuhansien eurojen laskun – HS: Verottaja ei tingi linjasta4.7.2018 16.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu