Puheenaihe

Vantaa nosti lastentarhanopettajien palkkoja, naapurikunnan kollegat lähtevät nyt protestoimaan – "Lähes 200 euroa enemmän"

Vantaalla palkka nousi ja lisää alan ammattilaisia houkutellaan 1 500 euron muuttorahalla.

Keravalainen lastentarhanopettaja ja Ei leikkirahaa -kansalaisliikkeen aktiivi Liina-Mari Ylhäisi vakuuttaa, että periksi ei anneta. Kampanjointi parempien palkkojen puolesta jatkuu.

Sauvo Jylhä

Huhtikuun lopussa tuhannet kuntien palveluksessa olevat lastentarhanopettajat jättivät esimiehilleen esityksen, jossa vaadittiin 3 000 euron tehtäväkohtaista palkkaa.

– Ensimmäisiä tietoja vastausten sisällöstä on alettu saada. Korotusvaatimus ymmärretään, mutta kielteisen päätöksen tehneet kunnat vetoavat heikkoon taloustilanteeseen, Ei leikkirahaa -kansalaisliikkeen koordinaattori Liina-Mari Ylhäisi kertoo.

Yksi kielteisen päätöksen tehneistä on Kerava.

Kerava selvittää palkkojensa kilpailukyvyn.

– Kaikki kaupungin palveluksessa olevat lastentarhanopettaja saivat sähköpostitse viestin, jossa todetaan, ettei Kerava lähde erikseen korottamaan varhaiskasvatuksen tehtäväkohtaisia palkkoja.

Syksyllä kuitenkin ratkeaa, kuinka Kerava samoin kuin muut kunnat kohdentavat 1.1.2019 maksettavan paikallisen järjestelyerän.

– Tähän tartutaan. Lomakauden jälkeen lastentarhanopettajat eri puolilla maata saavat kirjeen, jonka he voivat toimittaa oman kuntansa päättäjille ja jossa perustellaan, miksi järjestelyerä on kohdennettava lastentarhanopettajille.

Keravalla odotetaan edelleen myös kaupungin vastausta kuntalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan, että kaupunki korottaa lastentarhanopettajien palkat vastaamaan työn vaativuutta ja vastuullisuutta. Aloite sain niin monta nimeä taakseen, että kaupungin pitää ottaa se käsiteltäväkseen.

Vantaa päätti jo ennen kesälomia nostaa lastentarhanopettajien palkkoja jopa 145 eurolla niin, että peruspalkka on ensi vuoden alusta alkaen 2 557 euroa.

– Lähes 200 euroa enemmän kuin Keravalla, Ylhäisi toteaa.

Lisäksi Vantaa houkuttelee lastentarhanopettajia, erityislastentarhanopettajia ja päiväkodin johtajia 1 500 euron muuttorahalla. Muuttoraha koskee pääkaupunkiseudun ulkopuolelta kaupunkiin töihin tulevia, ei esimerkiksi Keravaa, Järvenpäätä eikä Tuusulaa.

– Vantaa selvästikin varautuu viime viikolla eduskunnassa hyväksyttyyn varhaiskasvatuslakiin, joka muuttaa päiväkotien henkilöstörakennetta niin, että korkeasti koulutettuja tarvitaan entistä enemmän.

Ei leikkirahaa -kansalaisliikkeelle ei silti riitä, että vain joissakin kunnissa palkat nousevat. Korotuksen pitää koskea kaikkia lastentarhanopettajia.

– Kampanjointia jatketaan lomien jälkeen. Syksyn ensimmäinen tapahtuma ei ole mielenosoitus, vaan positiivishenkinen tilaisuus, jossa lastentarhanopettajien palkkoja nostaneilla kunnilla on mahdollisuus esittäytyä ja kertoa arvomaailmastaan.

Uudesta varhaiskasvatuslaista seuraa, että korkeasti koulutettuja tarvitaan nykyistä enemmän

Eduskunta hyväksyi viime viikolla uuden varhaiskasvatuslain.

Laki vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua nostamalla henkilöstön koulutustasoa.

Tulevaisuudessa päiväkodeissa työskentelee varhaiskasvatuksen opettajia ja sosionomeja sekä lastenhoitajia.

Vuonna 2030 päiväkodeissa vähintään kahdella kolmasosalla tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus, josta vähintään puolella varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lastentarhanopettajat jatkavat palkkakuopassa – Kuntatyönantajat ei löytänyt näyttöä kartellista: "Perätön väite"27.4.2018 14.42
Lastentarhanopettajaliitolta täysi tuki kansalaisliikkeelle – "Palkka on törkeä"27.3.2018 16.11
Lastentarhanopettajan tulokehitys pysähtyy 10 vuoden kohdalla – OAJ aikoo tehdä valvontavaatimuksen palkkakartellista7.3.2018 09.30
Ammattijärjestön väite: Lastentarhanopettajia painostetaan ylitöihin7.2.2018 16.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu