Puheenaihe

Vilhunen testamenttasi ikonikokoelmansa – Teokset siirtyvät Vantaalta Kuopioon

TAIDE Taidemaalari Risto Vilhusen kokoelma sisältää lähes 900 esinettä.

Risto Vilhusen mittava ikonikokoelma lähtee Kuopion.

Henna Hietainen/RIISA

Vantaan Sotungissa asuva taidemaalari ja taiteen keräilijä Risto Vilhunen alias Leonardo da Vilhu, 72, on testamentannut keräämänsä metalli-ikonien, puulle maalattujen ikonien ja muun kristillisen esineistön kokoelmansa Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiölle. Kirkkomuseo RIISA sijaitsee Vilhusen synnyinkaupungissa Kuopiossa.

Ikonit ja sakraaliesineet ovat olleet luetteloituina Vantaan kaupunginmuseossa Risto Vilhusen nimeä kantavaan kokoelmaan. Nyt Vilhunen ja kaupunki ovat yhdessä päättäneet luovuttaa kokoelman RIISAAn.

Lahjoitus käsittää lähes 900 esinettä. Suurin osa esineistä on erilaisia metalli-ikoneita pääasiassa 1700–1800-luvuilta. Kokoelma sisältää myös uustuotantoa.

Testamenttilahjoitus tulee yleisön nähtäville keväällä 2020 avautuvassa Jumalainen valo -näyttelyssä, joka juhlistaa Vilhusen 75-vuotista historiaa. Teoksia tullaan sijoittamaan myös Helsingin ja koko Suomen arkkipiispan virkatiloihin Helsinkiin.

Vilhunen on lahjoittanut kokoelmiaan aiemmin Kuopion taidemuseoon, Vantaan kaupunginmuseoon ja Vantaan taidemuseoon.

Suomen ortodoksista kirkkomuseota ylläpitää ja hallinnoi 2011 perustettu Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiö. Sen tarkoituksena on Suomen ortodoksisen kirkon aineellisen, aineettoman ja visuaalisen kulttuuriperinnön tallentaminen, säilyttäminen, hoitaminen ja esilläpito.

Ikonit

Kupariseoksesta valmistettuja messinki-ikoneita ja -ristejä valmistettiin nykyisen Venäjän ja Ukrainan alueilla 1100-luvulta lähtien.

Ikoneiden suosio kasvoi 1800-luvulla, mikä johtui niiden edullisesta hinnasta, helposta saatavuudesta ja materiaalin kestävyydestä.

Metalli-ikonien valaminen loppui pian lokakuun vallankumouksen jälkeen 1917, mutta käynnistyi uudelleen 1990-luvulla.

Venäläiset metalli-ikonit ovat toimineet henkilökohtaisen rukouselämän välineinä. Varhaisimpia muotoja olivat kaulassa kannettavat ristit ja ikonit.

Valettuja ikoneita kiinnitettiin myös talojen portteihin sekä hautaristeihin.

Katovuosina metalli-ikoneita saatettiin haudata peltoon paremman sadon toivossa.

Niitä laitettiin myös vainajan mukana hautaan, jotta ikoni siunaisi viimeiselle matkalle. Myös sotilaat ja merimiehet kantoivat mukanaan suojeluspyhiä esittäviä metallista valettuja ikoneita.

Lähde: museonjohtaja Teresa Töntsi, RIISA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaikki nämä tavarat Vilhusen piti saada – katso kuvat9.2.2015 06.00
Elokuva tuo Vilhusen sielun lähelle8.4.2013 16.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu