Puheenaihe

Pitkän linjan marjatietäjä teilaa väitteet surkeasta mansikkakesästä – "Täyttä roskaa"

Mansikka on Suomen kesän kuuma peruna.

Anton Soinne

Kauas on tultu siitä, kun Jori Liemola toimitti hevosvankkureilla mansikkaa kauppatorille 10 kilon puulaatikoissa 1940-luvulla. Nykyään kylmäautot rahtaavat kesäistä marjaa tuhansia litroja kerrallaan pääkaupunkiseudun kuluttajille.

Yksi asia yhdistää näitä eri aikakausia: Kesän ykkösherkku – ja sen sato – puhutti ihmisiä ennen ja nyt.

Otsikot ovat kirkuneet surkeaa mansikkakesää kevään ensimmäisestä lämpöaallosta lähtien. Helteet ja halla verottavat tunnetusti mansikkasatoa.

Liemola, paatunut marjamies itsekin, on seurannut keskustelua ällistyneenä.

– Keskustelu pilalle menneestä marjasadosta on täyttä roskaa. Eihän Pohjois-Suomessa ehtinyt satoaika edes alkaa, kun täällä jo panikoitiin, että mansikka loppuu varmasti kesken, Liemola täräyttää.

– Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä pidempään mansikka-aika jatkuu.

Mansikka-kriisi on Liemolan mukaan lähes jokavuotinen ilmiö. Sää on Suomessa sen verran ailahteleva, että pidempiä ennusteita sadosta on hänen mukaansa turha tehdä.

– Vuodesta toiseen sama laulu. Voi olla, että mansikka loppuu väliaikaisesti, mutta sitä tulee kyllä lisää, kun pohjoisen sato saapuu. Sitten taas elokuussa ihmetellään, mihin kaikki ylimääräiset marjat myytäisiin, Liemola heittää.

– Kannattaa puhua ennusteesta vasta, kun satoaika on ohi. Maltti on valttia tässäkin asiassa. Sato voi jäädä hieman vähäisemmäksi, mutta kyllä sitä riittää kaikille aivan varmasti, eläkkeestä tätä nykyä nauttiva entinen marjanvälittäjä muistuttaa.

Minkä vuoksi mansikkasadon vähäisyyttä sitten rummutetaan?

Liemolan mukaan asia johtuu osittain tietämättömyydestä, osittain siitä, että mansikan ympärille yritetään luoda osto-hysteriaa myyntien kasvattamiseksi.

– Vihjailemalla mansikan loppumisesta, saadaan ihmiset ostamaan sitä enemmän. Sillä luodaan turhaa osto-hysteriaa varmasti tietoisestikin. Vaikka yhdellä marjantoimittajalla olisi heikompi sato, se ei tarkoita, että kaikki olisivat ongelmissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuiva alkukesä aiheutti mansikkapaniikin – Viljelijät joutuvat myymään eioota, eikä itsepoiminta onnistu30.6.2018 08.00
Surkea mansikkakesä ajoi torimyyjät epätoivon partaalle – "Nyt ollaan ihan lirissä"29.6.2018 07.10
Luomumansikkakin kypsyy juhannukseksi14.6.2018 09.35
Nyt on kiire! Mansikkakausi hurahtaa ohi tavallista nopeammin 5.6.2018 11.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu