Puheenaihe

Taksipomot toppuuttelevat huhuja matkoista kieltäytyvistä kuskeista – Kirjalliset sopimukset tulossa takseihin

Ilkka Niemi sanoo, että Lähitaksin hinnat ovat laskeneet viime aikoina, mutta sillä ei ole hänen mukaansa ollut vaikutusta kysyntään.

Sauvo Jylhä

Taksilakiuudistuksen seurauksena kuluttajilla on ollut huolenaiheena muun muassa se, voiko taksinkuljettaja jatkossa valita asiakkaansa ja näin jättää tämän vaille kyytiä. Esimerkiksi Järvenpään Facebook-ryhmässä nousi sunnuntaina keskustelua tapauksesta, jossa taksinkuljettajat olivat kieltäytyneet kyyditsemästä asiakasta liian lyhyen matkan vuoksi. Vaikka lain mukaan tällainen on nykyään sallittua, taksinvälitysyhtiöiden mukaan paniikkiin ei ole aihetta.

– Vanhassa laissa kuljettajalla ei ollut oikeutta kieltäytyä kyydistä kuin turvallisuussyistä tai silloin, jos matka oli niin pitkä, että kuljettajan olisi tarvinnut yöpyä matkalla, sanoo Järvenpään Lähitaksin puheenjohtaja Pauli Marjakangas.

Vaikka nykyään tällaista velvoitetta laissa ei ole, on Marjakankaan mukaan välitysyhtiöillä usein lakia tiukemmat säännöt.

– Lähitaksilla ei ole sallittua kieltäytyä lyhyistä matkoista ja kieltäytymisestä seuraa joku sanktio. Kaikki kyydit ovat yhtä tärkeitä, eikä pitkiä kyytejä ole muutenkaan niin paljon.

Marjakangas muistuttaa, että asiakkaan on hyvä lähettää välitysyhtiöön palautetta, jos ongelmia ilmenee.

Järvenpääläisen taksiyrityksen Petaxin toimitusjohtajan Petteri Hietasen mukaan asiakkaan tarvitse lähtökohtaisesti pelätä kyydittä jäämistä.

– En usko, että isojen ja brändättyjen toimijoiden kanssa tulisi tällaisia ongelmia. Niiltä menee kasvot, jos asiakkaita ei oteta lyhyille matkoille.

Taksissa saattaa pian joutua tekemään kirjallisen sopimuksen matkan hinnasta.

– Asiakkaan kanssa on sovittava etukäteen, jos on oletettavaa, että kyyti tulee maksamaan yli sata euroa. Todennäköisesti autoihin tulee sopimuspohjia, Marjakangas sanoo.

– Ei se kätevää ole, mutta se on vähän pakko, hän jatkaa.

Sadan euron matkat ovat kuitenkin Marjakankaan mukaan harvinaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusia taksilupia myönnetty eniten Uudellemaalle – "Lupien käsittely on edennyt vauhdikkaasti"10.7.2018 16.03
Kela: Taksipalvelujen ongelmat selviämässä7.7.2018 11.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu