Puheenaihe

Yle: Suomalaiset eivät usko Putinin politiikkaan – "Mielletään häiritsevän länsimaista järjestystä"

Ylen kyselyn perusteella vain kaksi prosenttia vastaajista koki, että presidentti Vladimir Putin olisi parantanut maailman turvallisuutta.

Päivi Tuovinen

Suomalaiset eivät usko Venäjän presidentin Vladimir Putinin politiikkaan, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Kyselyn perusteella vain kaksi prosenttia vastaajista koki, että Putin olisi tehnyt maailmasta turvallisemman paikan.

Suomalaisten selvä enemmistö arvioi Putinin lisänneen vastakkainasettelua ja kärjistäneen kansainvälistä keskustelua.

– Mielikuva Putinista jännitteitä lisäävänä ja kansainvälistä järjestystä ennen kaikkea länsimaisesta näkökulmasta häiritsevänä tekijänä on suuri, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila sanoo Ylelle.

Suomalaisten näkemys Putinin roolista kansainvälisen turvallisuuden edistäjänä oli erittäin kriittinen riippumatta asuinpaikasta, tuloista ja koulutuksesta. Eri puolueiden kannattajat olivat asiasta hyvin yksimielisiä. Kriittisimpiä olivat kuitenkin kokoomuksen äänestäjät, joista nolla prosenttia koki Putinin tehneen maailmasta turvallisemman. Perussuomalaisten äänestäjistä kymmenen prosenttia uskoi Putinin lisänneen turvallisuutta, mutta edelleen valtaosa oli vastakkaista mieltä.

Miehistä 47 prosenttia ja naisista 31 prosenttia ajatteli Venäjän aseman voimistuneen Putinin ansiosta. 45 prosenttia suomalaisista koki, että Putin olisi horjuttanut EU-maiden yhtenäisyyttä, miehet olivat useammin tätä mieltä kuin naiset.

Maanviljelijöiden ammattiryhmä erottui kyselyssä – heihin pakotekierre EU:n ja Venäjän välillä on vaikuttanut eniten. Viljelijöillä kysymys liittyy suoraan pakotteisiin, ja sitä kautta riskiin omalle elinkeinolle.

Kysely toteutettiin internetpaneelissa 3.–4. heinäkuuta. Kyselyn virhemarginaali on kolme %. Kyselyyn vastasi 1 093 ihmistä.

Yle julkaisi Trumpista vastaavan kyselyn aiemmin tällä viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu