Puheenaihe

Pian 10 vuotta valmisteltu 100 000 ihmisen asuinalue törmäsi taas esteeseen – valitus hallinto-oikeuteen

ÖSTERSUNDOM Ely-keskus vaatii, että nykyistä suunnitelmaa laajempia alueita on säilytettävä rakentamattomina.

Uudenmaan ely-keskus on valittanut Östersundomin maakuntakaavasta hallinto-oikeuteen. Sipoon, Vantaan ja Helsingin alueilla sijaitseva kaava mahdollistaisi 100 000 uutta asukasta.

Päivi Tuovinen

Östersundomin kesäkuussa hyväksytystä maakuntakaavasta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen. Uudenmaan ely-keskuksen mukaan maakuntakaava mahdollistaa mittavaa rakentamista myös Natura-alueen läheisyyteen.

Kaava ei turvaa Natura-alueen luontoarvoja eikä osoita tulevalle väkimäärälle riittäviä virkistysalueita. Vaarassa ovat Mustavuoren lehtoalue sekä Östersundomin lintuvedet.

Osa Sipoosta pakkoliitettiin Helsinkiin 2009 ja samasta vuodesta lähtien alueelle on suunniteltu Helsingin, Sipoon ja Vantaan yhteistä yleiskaavaa, joka mahdollistaisi alueen muuttamisen maaseudusta tiiviiksi, metrolinjan varaan rakennetuksi kaupunginosaksi.

Suojellun Natura-alueen läheisyys on kuitenkin osoittautunut yllättävän haastavaksi kaavoitukselle.

Maakuntakaavassa Salmenkallio–Kasaberget ja Talosaari on jätetty ns. valkoisiksi alueiksi, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti maa- ja metsätalouden käyttöön, mutta yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa valkoiselle alueelle voidaan osoittaa muutakin vaikutuksiltaan paikallisesti merkittävää maankäyttöä.

Tämä ei kelpaa ely-keskukselle, jonka mukaan maakuntakaava on luonnonsuojelulain ja maankäyttö- ja rakennuslain vastainen, eikä valvova viranomainen voi tällaista suunnitelmaa hyväksyä.

Ely-keskuksen mukaan Salmenkallion–Kasabergetin ja Talosaaren alue sekä Natura-alue muodostavat yhdessä ekologisen kokonaisuuden, joka tulee säilyttää rakentamattomana. Merenlahdet, niiden rantaniityt ja läheiset pellot ovat vesilintu- ja kahlaajalajeille tärkeitä pesimä- ja levähdysalueita.

Östersundomin Natura-alue

Mustavuoren lehto ja Östersundomin lintuvedet -Natura-alue koostuu neljästä erillisestä osasta.

Alueet ovat Mustavuoren, Porvarinlahden, Labbackan ja Kasabergetin muodostama kokonaisuus, Bruksviken, Torpviken ja Kapellviken.

Alueella erityisen arvokkaita ovat lehdot, kalliot ja lintuvedet. Tällaisia kokonaisuuksia on pk-seudulla säilynyt vain vähän.

Alueella on lisäksi säilynyt paljon historiaa, kuten esimerkiksi Kasabergetin laella pronssikautinen hautaröykkiö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tänne tulee Helsingin uuden jättialueen keskus – huonekalukaupan keskittymä jopa Vantaan Porttipuiston kokoinen1.7.2017 08.45
Östersundom muuttuu Hämeenlinnan kokoiseksi kaupungiksi – Katso suunnitelmat22.10.2014 12.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu