Viihde

Tangomarkkinoille odotetaan jälleen jättiyleisöä – "Ei edes yritetä ylittää, koska infra ei vedä enempää"

Tangokuninkaalliset vuosimallia 2017, Teijo Lindström ja Aino Niemi kertoivat kuulumisiaan kuluneelta tangovuodelta. He luovuttavat kruununsa seuraajilleen tämän viikon finaalikonserteissa.

Kari Martiala

Kolmen sateisen ja viileän tangovuoden jälkeen Seinäjoella riemuitaan aurinkoisista ja lämpimistä kesäpäivistä. Seinäjoen Tangomarkkinoiden suurin uutuus, lähes koko tangokadun kattava teltta on vaihtanut merkitystään, sadepäivien suojaksi rakennettu katos toimiikin nyt aurinkosuojana. Tanssijoiden iloksi teltassa on myös 300 neliömetriä parkettia.

– Meillä on nyt huomattavasti levollisemmat tunnelmat, sillä juuri tunnelma on kaikkein tärkein asia Tangomarkkinoilla. Kaikki järjestelyt ovat paljon helpompia, kun ei tarvitse miettiä mitä pukea päälle sadekeliin, Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki naurahtaa.

– Meidän ykkösasiamme on järjestää tunnelmalliset tangot vieraillemme, tunnelman vuoksi tänne Seinäjoelle tullaan.

Tangomarkkinoille odotetaan 110 000:ta kävijää. Sitä pidetään myös ylärajana.

– Sitä ei edes yritetä ylittää, koska infra ei vedä enempää. Majoituskin tulee vastaan, ja tulevaisuudessa esimerkiksi karavaanarialueita pitäisi saada lisää. Meillä on nyt noin 1 000 vaunupaikkaa.

Tangojen vetovoima näyttää Lähdesmäen mukaan kestävän sateisetkin vuodet, sillä viime vuosina väkeä on ollut tasaisesti säästä huolimatta. Tapahtuman elinkaari näyttää jatkuvan.

Tapahtumabisneksessä on tapahtunut Lähdesmäen mukaan mielenkiintoinen murros, kun noin 40 tapahtumaa on vaihtanut kuluneen vuoden aikana omistajaa.

– Seinäjoella Tangomarkkinoiden ja Vauhtiajojen omistus on tiukasti omalla paikkakunnalla ja näemme tulevaisuuden valoisana. Se mahdollistaa Tangomarkkinoiden kehittämisen hyvin pitkällä jänteellä ja panostamisen vahvuuksiimme.

Tämän vuoden teemana tapahtumassa on "meidän tango". Perjantaina juhlakonsertin lavalle nousevat monet tutut suomalaiset artistit vuosikymmenten varrelta: Kyösti Mäkimattila, Lea Laven, Marita Taavitsainen, Sebastian Ahlgren tyttärensä Sadun kanssa ja monet muut. Mukana ovat myös Tangonuori-kilpailun voittajat. Tangonuorten joukosta onkin noussut viime vuosina kaksi tangokuningatarta, Aino Niemi ja Erika Vikman.

Tänään torstaina koettavan Tangokuningas-finaalin avaajana toimii tänä vuonna maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Tangokuningas, kesäteatterinäyttelijä ja Tangomarkkinoiden juontaja Jukka Hallikainen muistuttaa, että ministeri on erinomainen näyttelijä ja kesäteatteriharrastaja, ja hän myös tanssii.

Tangon sävellys- ja sanoituskilpailuun osallistui hieman edellisvuotta enemmän uusia tangoja, 139 osallistujaa, kun viime vuonna mukana oli 130. Se kiinnostaa edelleen. Vuosien aikana kilpailun myötä on syntynyt yli 6 000 uutta tangoa Suomeen.

Tanssitalo kiinnostaa useimpia tangovieraita ja paritanssi on selvässä kasvussa. Tanssikurssit ovatkin nykyisin keskeinen osa Tangomarkkinoita. Kursseille voi osallistua yksin tai parin kanssa, ja tanssikumppanit vaihtuvat lennossa, kaikki pääsevät tanssimaan.

– Tangomarkkinoiden kävijöistä 81 prosenttia haluaa tanssia. Tangovieraiden keski-ikä on 55–56 vuotta. Tarkoituksena on pysyäkin tiukasti tässä omassa fokuksessamme, koska nämä ikäpolvet ovat kasvussa, Lähdesmäki sanoo.

– Vuosi sitten aloitettu yhteistyö Alfatv:n ja Järviradion kanssa jatkuu tänä vuonna ja samalla kokoonpanolla jatketaan myös tulevaisuudessa, yhteistyö tulee jopa vahvistumaan, Lähdesmäki kertoo.

Lavatangon SM-kilpailun voittajat ratkesivat myöhään keskiviikkona lämpimän kesäillan syleilyssä. Seniorisarjan voitto meni viimevuotiseen tapaan Vantaalle. Voittajat olivat Juha Aaltonen ja Päivi Jokinen. Tasaväkisen finaalin voiton yleisessä sarjassa veivät jurvalaiset Olli Syrjälä ja Hanna-Leena Liukku. Kilpailua oli saapunut Tangokadulle seuraamaan valtaisa yleisö, joka kannusti kipakoin huudoin omia suosikkejaan.

Tänään Tangomarkkinoilla koetaan SMORK-tanssiorkestereiden SM-kilpailu, jonka tarkoituksena on tuoda esille monipuolisia ja persoonallisia tanssiorkestereita. Kilpailun tarkoituksena on myös edistää paritanssikulttuuria, nostaa esiin tanssittavaa elävää musiikkia sekä nostaa tanssiorkestereiden tasoa ja lisätä niiden työtilaisuuksia. Kilpailun voittava orkesteri säestää vuoden 2018 Tangokuninkaallisia huvipaikoissa ympäri Suomen.

Tangomarkkinoiden eteläamerikkalaiset tangotaiteilijavieraat tulevat tänä vuonna Uruguaysta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu