Puheenaihe

Amstaffi tappoi koiran Espoossa – Amstaffiyhdistys: "Tästä rodusta ei saa koirapuistokoiraa"

Amstaffista ei ole koirapuistokoiraksi.

Elisa Grönholm

Länsiväylä uutisoi Espoon Mankkaalla sunnuntaiaamuna tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa shetlanninlammaskoira ja tätä ulkoiluttanut tyttö jäivät hyökänneen amstaffi-rotuisen koiran hampaisiin.

Poliisin tutkinnassa on selvinnyt, että koira pääsi karkaamaan aidanraosta.

16-vuotias tyttö jouduttiin viemään puremisen vuoksi sairaalaan leikkaushoitoon. Hyökkäyksen kohteeksi joutunut koira menehtyi vammoihinsa.

Tapaus on aiheuttanut runsasta keskustelua muun muassa Facebookissa. Amstaffeilla – ja hyvin samannäköisillä pitbulleilla – on tällä hetkellä varsin kyseenalainen maine, sillä kevään aikana on uutisoitu lukuisista suurikokoisten koirien hyökkäyksistä.

Amstaffiyhdistyksen puheenjohtaja Kiia Terho on seurannut otsikoita harmistuneena. Hän kertoo, että amstaffi eli amerikanstaffordshirenterrieri on haastava, mutta oikeissa käsissä mitä mainioin rotu.

– Amstaffit vaativat runsaasti koulutusta, aivan kuin kaikki suuret rodut. Tärkeimpiä koulutettavia asioita ovat hyvä talutinkäyttäytyminen ja arkitottelevaisuus. Amstaffit ovat vahvoja koiria, joten niille on opetettava, ettei saa vetää.

Terhon mielestä amstaffien ja muiden suurten koirien vaarallisuutta liioitellaan herkästi.

– Eivät amstaffit katso, että "hei tuollahan menee koira, käynpä kimppuun". Toki kaikista roduista löytyy koiria, joita ei ole opetettu käyttäytymään tai niitä ei ole sosiaalistettu oikein, hän huomauttaa.

Terho on tietoinen viime sunnuntain tapahtumista. Hänellä on omat epäilynsä, minkä vuoksi tilanne on päässyt kehittymään.

– En tiedä, miten Espoon viime viikon onnettomuus on saanut alkunsa. Epäilen kuitenkin, että amstaffia ulkoiluttaneet eivät osanneet varautua siihen, että koira voi lähteä hyvinkin nopeasti eteenpäin. Harvoin se kuitenkaan kimppuun hyökkää provosoimatta.

Provosoijana saattaa toimia myös itse amstaffin omistaja, joka saa huomaamattaan koiransa kiihdyksiin.

– Ihminen saattaa yllättyä, kun koira syöksyy, ja vetäistä hihnasta tai tehdä muuten äkkinäisiä liikkeitä. Tämä saattaa kiihdyttää koiraa entisestään. Amstaffia ei myöskään koskaan saisi antaa lapsen talutettavaksi.

Amstaffien rotukuvauksessa mainitaan, että rotu ei välttämättä tule toimeen muiden koirien kanssa. Tämä kannattaakin Terhon mukaan pitää mielessä itselleen sopivaa rotua mietittäessä.

– Jokainen koira on tietysti luonteeltaan erilainen, mutta amstaffien kanssa kannattaa olla valppaana toisten koirien seurassa. Koirapuistokoiraa amstaffeista ei saa, mutta oikealla koulutuksella ne voi opettaa sietämään muita koiria.

Myös yhdistyksen kotisivuilla kehotetaan välttämään koirapuistoja amstaffien kanssa. Luonnekuvauksen mukaan amstaffien fyysinen tyyli voi provosoida muita koiria, jolloin jälki voi olla ilkeännäköistä, vaikka koira olisikin sosiaalinen.

Amstaffien, kuten muidenkin koirien, kohdalla on tärkeä tutustuttaa lemmikkinsä muihin koiriin mahdollisimman nuorena.

– Yleensä pennut rakastavat kaikkia, joten silloin kannattaa tavata muita koiria ja ihmisiä mahdollisimman paljon. Tärkeintä on tarjota koiralle positiivisia kokemuksia, ettei sille jää pelkoa tai aggressioita esimerkiksi muita koiria kohtaan, Terho kertoo.

– Oikein koulutettuna ja kasvatettuna tämä on turvallinen rotu. Ikävä kyllä on olemassa myös huonoja koiran omistajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Amstaffi tappoi toisen koiran – raateli uhrikoiraa ulkoiluttaneen tytön käden leikkauskuntoon17.7.2018 20.00
Video: Järkyttävä tilanne suosikkiravintolan luona – espoolainen Hilppa-koira, 13, kuoli raateluun, ravintola vetäytyy vastuusta18.5.2018 11.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu