Puheenaihe

Kaupat tukalassa tilanteessa helteiden vuoksi – vanhoja kylmälaitteita ei ole tehty kestämään yli 28 asteen lämpötiloja

Hyvinkään Prisman Tiina Airanne (oik.) ja Karoliina Komulainen tekemässä pakasteosastolla lämpötilaseurantaa. Kaikki laitteet ovat toimineet hyvin.

Tarja Heikkonen

Kylmä Oy:n huoltopäällikkö Mikko Niemen mukaan monissa liikkeissä on meneillään kylmälaitteiden uusimien, joten helteiden päälle tulivat vielä kiireiset huoltotyöt.

Yhtiö joutui lisäämään huoltohenkilöstöä pikavauhtia kesäkuumalla. Ongelmia aiheuttaa Niemen mukaan jo se, että kauppojen vanhat kylmälaitteet on mitoitettu +28 asteen ulkolämpötilalle, ei poikkeusoloihin. Uudemmat tehdään kestämään 32 astetta, niiden kanssa ei ole ollut ongelmia. Kuumuudessa laitteissa ilmenevät helpommin myös pienet viat.

Yrityksellä on noin 350 elintarvikeliikettä huollossa Etelä-Suomen alueella. Yli puolella on vielä vanhat kylmälaitteet.

– Nyt kun mennään kuumaan ja kosteaan, elintarvikeliikkeissä vettä valuu joka paikassa. Se aiheuttaa ongelmia, kun osa kylmätehosta menee vesihöyryn tiivistymiseen. Kalusteet voivat lämmitä.

Kylmäainelainsäädännön muutos kieltää 2020 alusta yleisin käytössä olevan kylmäaineen R 404A. Sen jälkeen saa käyttää vain kierrätettyä kylmäainetta kuten hiilidioksidia. Kylmälaitteiden uusimisessä on iso työ. Se voi vaatia kaupan sulkemisen työn ajaksi.

Kaupoissa lämpötiloja tarkkaillaan nyt tiiviisti. Tiedossa on useita tapauksia Etelä-Suomessa, jossa kaupan kalusteisiin ilmeni vika kuumien säiden seurauksena. Viat saadaan kuitenkin yleensä korjattua nopeasti.

Hyvinkään Prisman Tiina Airanne kertoo automaattijärjestelmän seuraavan joka tunti lämpötiloja.

– Itse seurataan aistinvaraisesti joka päivä. Meillä on kylmäkalusteissa lämpömittarit. On myös automaattihälytysjärjestelmä kylmätiskeissä. Ne hälyttävät heti, jos lämpö nousee liian korkeaksi.

– Jos tulisi ongelmia, varmaan tunnissa saataisiin apua.

Kaupassa on avoimia jugurtti- , liha-, eines ja juusto-osastoja. Niissä kylmälaitteet ovat niin tehokkaita, että lämpötilat pysyvät myös etureunoissa, eli tuotteet pysyvät kylminä.

Riihimäen K-market Otson kauppias Harri Nykopp kertoi myös seurannan olevan jatkuvaa, kuten aina.

– Toistaiseksi ei ole ollut ongelmia. Joka kaupungissa varmaan kaupoilla on jotain ongelmia esiintynyt. Jos tulee vielä sateet ja ukkosmyrskyt päälle, lisääntyy kosteus. Se on hankalin juttu.

Vinkkejä kylmälaitehuoltoon

Kotona kannattaa jäähdyttää asunnon sisälämpötilaa ilmalämpöpumpulla tai ikkunaa aukaisemalla, jos se nousee liian korkeaksi.

Jos sää on kostea, nopeasti ovet auki ja kiinni, ettei kosteutta kerry kylmäkalusteisiin.

Jos pakastaa marjoja, kannattaa ne esijäähdyttää jääkaapissa.

Kylmälaite ei saisi olla kiinni seinässä, vaan jääkaapin takapuolella pitäisi olla 10-15 senttiä ilmarako. Kerran vuodessa kylmälaite kannattaa siirtää ulos kolosta, imuroida lattia ja lauhdutinrimasto. Jos rimastoon kertyy pölyä, se eristää lämpöä kuin villapaita. Kun lämpö ei pääse takaa pois, tulee ongelma.

Tarkista ilmalämpöpumpun sisällä oleva suodatin, että se on puhdas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helle hellittää pariksi päiväksi, tulee sitten takaisin hieman erilaisena – Ilmatieteen laitos antoi varoituksen tulvista20.7.2018 09.53
Tästä hellettä ei ainakaan voi syyttää – kylmä- ja ilmastointilaitteet viattomia sähköpulaan19.7.2018 12.23
Helle hyydytti hissin Malmin asemalla – ongelmana suoraan auringonpaisteessa oleva konehuone18.7.2018 15.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu