Puheenaihe

Jos haluat pitää hiukset kunnossa, pysy pois auringosta ja merivedestä – haalistuneet hiukset ovat jo vaurioituneet

Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Marja Liimatainen kertoo vesijohtoveteen tottuneen hiuksen reagoivan luonnonvesiin.

Laura Anttola

Kesäsäät asettavat omia haasteitaan hiustenhoidolle.

Kesäkampauksen suojaamiseen voi saada apua hyvistä muotoilutuotteista ja ammattilaisen tekemästä kampauksesta, mutta Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Marja Liimatainen muistuttaa, ettei yksikään ammattilainenkaan pysty loihtimaan vedenkestäviä kampauksia. Hyvin kiinnitetty kampaus kestää kuitenkin hyvin korkeaakin ilmankosteutta.

– Mutta jos vesisade pääsee yllättämään, on ainoa suojautumiskeino pysyä sisällä tai suojata hiukset sateenvarjolla, sadeviitalla tai -takilla tai vaikkapa muovipussilla, mutta suoraa vettä kampaus ei kestä! hän muistuttaa.

Liimatainen kehottaa suojaamaan hiukset suoralta auringonpaisteelta, sillä auringon säteily saa hiuksessa aikaiseksi happivaurioita, minkä seurauksena hius vaalenee ja sen rakenne vaurioituu. Auringossa haalistamat hiukset ovat siis merkki hiuksen vaurioitumisesta.

– Parasta suojaa hiukselle on siis hiusten, etenkin märkien, suojaaminen hatulla tai huivilla sekä laadukkaiden, riittävästi kosteuttavien hiustenhoitotuotteiden käyttäminen.

Entä mikä avuksi, kun hius kuitenkin on jo ehtinyt kärsiä?

Liimataisen mukaan laadukkaat kotihoitotuotteet, jotka on tarkoitettu kuivalle ja vaurioituneelle hiukselle, ovat tässä kohdassa oikea valinta. Hän kehottaa menemään rohkeasti ammattilaisen luokse kysymään neuvoja oikeanlaisten tuotteiden löytämiseen. He tuntevat tuotteensa ja osaavat arvioida asiakkaan hiusten laadun ja niihin sopivat tuotteet.

Ja mikäli hius on syystä tai toisesta kuitenkin erittäin pahasti vaurioitunut, voi joskus ainoaksi hiusten hoitovaihtoehdoksi jäädä leikkaaminen.

Runsas uiminenkin näkyy hiuksissa:

– Kloori- ja merivesi kuivattavat hiuksia. Lisäksi niistä jää hiukseen usein mineraalijäämiä, jotka voivat muuttaa hiuksen väriä oleellisesti, Liimatainen kertoo.

Sekä kloori- että merivesi myös tehostavat hiuksessa aiheutuvia happivaurioita silloin, kun märällä ja etenkin märällä suojaamattomalla hiuksella oleillaan auringossa.

Järvivesi ei Liimataisen mukaan itsessään varsinaisesti vaurioita hiusta, mutta sekä siitä, että kaivovedellä pesemisestä johtuva hiuksen pehmeys johtuu mahdollisesta veden pH-arvon muutoksesta vesijohtoveteen verrattuna sekä siitä, että vesi ei sisällä vesijohtoveteen lisättyjä kemikaaleja, kalkkia tai putkistoista irtoavaa rautaa.

Kaikki nämä ominaisuudet sekä mineraalit vaikuttavat hiuksen pehmeyteen, taipuisuuteen ja jopa väriin. Jos hiukset siis tuntuvat mökkiloman jälkeen tyystin erilaiselta kuin kaupungissa, siihen on syynsä.

Suojaa ja hoida

Auringon säteily aiheuttaa hiuksessa happivaurioita, jolloin hius vaalenee ja sen rakenne vaurioituu. Siksi hiukset kannattaa etenkin märkinä suojata huivilla tai hatulla. Myös laadukkaat kosteuttavat hiustenhoitotuotteet suojaavat hiusta jonkin verran.

Jos hius kuitenkin ehtii jo vaurioitua, laadukkailla kuivalle ja vaurioituneelle hiukselle tarkoitetuilla kotihoitotuotteilla voi hoitaa hiusta. Neuvoja saa parturi-kampaajilta, jotka osaavat neuvoa sopivat tuotteet.

Myös kloori- ja merivesi kuivattavat hiusta. Niiden mineraalijäämät voivat myös muuttaa hiuksen väriä.

Vinkit antoi Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Marja Liimatainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin saat hiukset letille kesken aamukiireen – katso kouluaamujen top 5!9.8.2017 19.30
Moni käyttää aurinkovoidetta tietämättään väärin – Näin suojaudut ihosyövältä7.7.2018 13.00
Ihosyöpä vaanii nyt nuoria suomalaisia – "Jos aurinkorasvaa laittaa liian vähän, sen teho puoliintuu"9.4.2018 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu