Puheenaihe

Ravustuskausi on nyt käynnissä – näin saksiniekat saa parhaiten nalkkiin

Etelä-Suomessa odotetaan tällä kertaa hyviä rapusaaliita suuristakin järvistä.

Ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun asti.

Teemu Vestovuo

Ravustuskaudesta odotetaan koeravustusten perusteella hyvää. Viime kesänä ravustus epäonnistui paikoin sekä kylmän kesän ja aikaisen syksyntulon takia, mutta nyt näyttää paremmalta.

Ravustus alkoi lauantaina kello 12. Etelä-Suomen isoistakin järvistä saadaan Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan hyviä täplärapusaaliita heti kauden alussa.

Päijänteellä tehtyjen koeravustusten saalis on ollut nyt varsin hyvä, sillä lämmin kesä on ilmeisesti antanut vauhtia rapujen kehitykselle.

– Pienellä osalla naaraista oli vielä poikasia pyrstön alla, mutta valtaosa ravuista oli jo vaihtanut kuorensa, kertoo tutkija Esa Erkamo LUKE:sta.

– Saatiin kaiken kokoisia kovakuorisia rapuja, ja saalis oli minusta vuodenaikaan nähden jopa tavanomaista hiukan parempi.

– Vähintään kohtalaisia täplärapusaaliita tullaan saamaan koko maassa, mutta parhaat jokirapusaaliit saadaan vasta elokuun puolella.

Saaliista oli viime vuonna jokirapua alle miljoona eli noin 700 000 ja täplärapua noin 2,5 miljoonaa.

Säät ja lisääntymisen aikataulu vaikuttavat rapusaaliiseen. Jos ravuilla on vielä poikaset mukana tai kuorenvaihto on kesken, naaraat eivät mene pyydyksiin.

Suurissa ja tuulille alttiissa järvissä paras kausi saattaa alkaa vasta elokuun puolella.

Erkamo kannustaa laittamaan pyydykset ainakin näin hellekauden keskellä tavallista viileämpään veteen, eli käytännössä syvemmälle. Ravut siirtyvät nyt suojaisissa vesissä lämpimästä pintavedestä viileämpään, ja oikea syvyys merralle voi alkuvaiheessa olla jopa 4–6 metriä.

Hän muistuttaa rapuruton ehkäisemisen tärkeydestä. Täpläravun kantahan romahti muutama vuosi sitten, ja osasyyksi epäillään ruttoa. Vielä 2009 täplärapua saatiin yli seitsemän miljoonaa kappaletta.

– Joukkokuolemia on esiintynyt nimenomaan pienvesissä, eli täplärapu ei olekaan täysin immuuni rutolle etenkin, jos on muitakin stressitekijöitä kuten vaikkapa se, että vedet ovat pitkään liian lämpimiä.

– On erilaisia ruttokantoja, ja täplärapu saattaa kestää vain omassa järvessä olevaa ruttokantaa, muttei toisesta järvestä tulevaa. Rapukanta ei useinkaan enää elvy, jos se romahtaa.

– Eli joka pyyntiveteen eri pyydykset, tai ne on desinfioitava esimerkiksi keittämällä tai useampi tunti kuumassa saunassa kuivattamalla, tai pakastamalla vähintään neljä vuorokautta -20 asteessa.

Kaupoissa rapusesonki alkaa samaan aikaan kuin ravustuskin, mutta S-Ryhmän valikoimapäällikkö Mikko Kovalaisen mukaan myynti aloitetaan viime kaudesta jääneillä allasravuilla. Tämän vuoden saalis tulee kuitenkin nopeasti tarjolle.

– Kuumin myyntisesonki on perinteisesti viikoilla 32–34, ja silloin on yleensä tarjolla vähän isompaakin kokoa. Eniten ostetaan valmiiksi keitettyä, vain pieni osa asiakkaista ostaa eläviä rapuja.

Ravustus 2018

Ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun. Suurin osa saaliista on täplärapuja, huomattavasti pienempi osa on jokirapua.

Rapukaudesta ennustetaan hyvää ja rapuja saadaan heti kauden alusta saakka Etelä-Suomessa myös suurista järvistä. Syvissä ja tuulisissa järvissä pyynti alkaa onnistua elokuun vaihteessa.

Rapuruton leviämistä on varottava ja desinfioitava välineet, jos niitä käyttää eri vesistöissä.

Rapukantojen muutoksista ja uusista rapuhavainnoista voi ilmoittaa osoitteessa www.kalahavainnot.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Eläinsuojeluyhdistys: Rapu kärsii keitettäessä – apu löytyy Sveitsistä17.7.2018 10.08
Grillaaja, älä jämähdä samoihin ruokiin! Tässä ohjeet suklaisille katkaravuille ja omenoille25.5.2018 14.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu