Puheenaihe

Tankotanssija Henriikka Roo aloitti lajin nähtyään Matti-elokuvan – "Tankohousuni ovat keskimääräistä peittävämmät"

Tankotanssija Henriikka Roo haluaa purkaa vanhoja käsityksiä tankontanssin ja erotiikan yhteydestä.

Kimmo Mäkiselkä

Kun tankotanssija Henriikka Roota kysyttiin hiljattain esiintymään erotiikkafestareille, hän ilmoitti suostuvansa yhdellä ehdolla: tankoa ei otettaisi showhun mukaan.

Syynä tähän oli se, että Roo ei halunnut entisestään ruokkia vanhaa stereotypiaa, jossa tankotanssi yhdistetään strippaamiseen ja seksikkääseen liikekieleen. Joskin tuo käsitys on naisen mukaan katoamaan päin.

– Nuoremmat kaupunkilaiset varsinkin tietävät jo, että tankotanssi ei ole strippaamista. Ehkä vanhemmilla ja pienemmillä paikkakunnilla asuvilla saattaa mennä välillä vähän sekaisin, mutta pääasiassa tietous on jo tosi paljon parempi.

Ehkä hiukan ironisesti, Roo itse kiinnostui tankotanssista tavallaan strippaamisen kautta.

– Katsoin 10 vuotta sitten Matti Nykäsen elokuvan ja siinä oli kohtaus, jossa strippari tanssi tangolla. Minua ei niinkään kiinnostanut se vaatteiden vähentäminen, vaan itse se liike tangolla. Suomessa tähän aikaan tankotanssi oli vielä tosi marginaalijuttu ja ainoita tankoja myytiin oikeastaan erotiikkaliikkeissä. Tutkin kuitenkin asiaa ja sain nopeasti selville, että sellaista ei kannata ostaa, vaan tilata ulkomailta.

Roo innostui tankoilusta heti ja alkoi harrastaa sitä intohimoisesti. Hän ei kuitenkaan uskaltanut pitkään puhua siitä julkisesti juurikin lajin huonon leiman vuoksi.

– Silloin kun siitä puhui, joutui monesti selittelemään ja näyttämään jotain treenivideoita, että tällaista tämä oikeasti on. Kun esiinnyin ensimmäisen kerran, tein sen tahallani todella peittävässä asussa. Se taas vaikeutti joitain liikkeitä, jotka olisi helpompi tehdä paljaalla iholla. lajiin liittyvien eroottisten mielikuvien pysymiseen liittyy varmasti se, että tankotanssissa asut ovat todella niukkoja, koska tempuissa tarvitaan esimerkiksi paljaita reisiä ja kylkiä.

– Sosiaalisella medialla ja instagramilla on tietty varmaan ollut oma roolinsa. Kyllähän siellä näkee monesti tankotanssijoita todella niukassa vaatetuksessa. Mutta sanonpahan vaan, että minä olen saanut keikkoja sen takia, että tankohousuni ovat vähän keskimääräistä peittävämmät, Roo nauraa.

Roo kertoo, että on myös olemassa viime aikoina uutta tulemista tehnyt tankotanssisuuntaus nimeltä exotic pole, jossa tanssijoilla nimenomaan tulee olla niukka vaatetus ja korkokengät.

– Sitä lajia ihan kisataankin.

Katseltuaan aikansa tankotanssimeininkiä Suomessa Roo päätti, että haluaa alkaa tuoda lajia salonkikelpoisemmaksi ja nostaa tietoutta suuren yleisön keskuudessa. Tästä syystä hän lähti muun muassa vuoden 2011 Talent Suomi -kilpailuun ja on esiintynyt usein mediassa.

Se on poikinut Roolle myös mukavasti esiintymis -ja opetuskeikkoja. Tietoisuuden nostaminen on onnistunut myös siinä määrin, että hän saa harvoin epäasiallisia pyyntöjä.

– Mitään strippauskeikkapyyntöjä ei ole koskaan tullut. Erotiikkamessutkin oli tällainen vähän erikoisempi keikka, johon lähdin mielelläni, kunhan tankoa ei tarvinnut ottaa. Oli hauska tehdä tuollaista vähän sensuellimpaa meininkiä välillä. Tykkään esiintyjänä yllättää ja kun kerran tankotanssijoilta odotetetaan sitä seksikkyyttä, niin se ei minua inspiroi. Minulla on kuitenkin tausta balettitanssijana, joten halusin tuoda sitä maailmaa myös mukaan.

Roo kiteyttää tankotanssin mielikuvan muuttumisen osuvasti.

– Ennen se tankotanssija hankittiin sulhasen polttareihin, nyt morsian haluaa sellaisen häiden ohjelmanumeroksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Reea, 12, tähtää maailman terävimmälle huipuille – "Mieletön tankotanssija, herää eloon lavalla"25.3.2018 19.00
Tankotanssista innostuvat myös miehet – nuorin SM-kisan osallistuja on 6-vuotias6.2.2018 19.46
Miksi tankotanssijalla on paljastavat vaatteet? Suomen ykkösnimi selittää – ja esittelee uuden alalajin Flying polen12.6.2017 21.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu