Puheenaihe

Alle 15-vuotiaiden "pärinät" saatava loppumaan – Lapsiasiavaltuutettu: vastuu on nyt S-ryhmällä, Lidlillä ja Keskolla

Energiajuomia ei THL:n mukaan pitäisi myydä alle 15-vuotiaille.

Sauvo Jylhä

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on lähettänyt S-ryhmälle, Keskolle ja Lidlille kirjelmän, jossa hän vaatii kauppoja noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusta myydä energiajuomia vain yli 15-vuotiaille.

Kurttila kertoo saaneensa yhteydenottoja huolestuneilta huoltajilta, jotka vaativat tukea energiajuomilla läträämisen lopettamiseen. Huoltajien mukaan tämä auttaisi koululaisten kasvatuksessa.

Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan noin 11 prosenttia peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja 5 prosenttia tytöistä juo energiajuomia 3–5 päivänä viikossa. 7 prosenttia pojista ja 3 prosenttia tytöistä juo niitä lähes päivittäin.

Lapset ja nuoret juovat energiajuomia usein myös selvästi yli suositusten saadakseen päälle niin sanotut "pärinät" eli kofeiinista, sokerista ja energiajuomien muista ainesosista tulevan päihtymystilan, joka näkyy usein ylivilkkautena. Suositeltu päiväannos on usein enintään litra päivässä, mutta monen lapsen kerta-annos on kaksinkertainen.

Kurttilan mukaan monet itsenäiset K-kauppiaat ovat asettaneet myyntikieltoja energiajuomille.

Esimerkiksi Liettuassa energiajuomien myynti on ollut kiellettyä alle 18-vuotiaille jo vuodesta 2014.

Pitäiskö energiajuomille asettaa 15 vuoden ikäraja?

Kyllä
79% (6525 ääntä)
Ei
21% (1736 ääntä)
Ääniä yhteensä: 8261

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tokmanni myi energiajuomia 9-vuotiaille – Vantaalaisäidiltä täyslaidallinen myymälälle: "Edesvastuutonta"1.5.2018 08.10
Vuosi sitten muutama Korson kauppa päätti rajoittaa energiajuomien myyntiä nuorille – Näin homma on toiminut30.4.2018 15.02
Näin energiajuomien nauttiminen näkyy nuorten käytöksessä – "Jos murrosikäinen vetää tölkin tai pari, hän saattaa olla sekaisin kuin seinäkello"11.3.2017 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu