Puheenaihe

Konkari neuvoo Airbnb-tuloista haaveilevia – "Tätä ei kannata harkita, jos...."

ILMIÖ Lentokenttäkaupungissa riittää kysyntää myös Airbnb-kohteille.

Saunamökkiä Airbnb:n kautta vuokraava Pirjo Virkkunen kertoo ulkomaisten vieraiden arvostavan rekolalaisen pihapiirin hiljaisuutta, lintujen ääniä ja raitista ilmaa.  Virkkusten suositussa kaupunkimökissä on vieraita varten pesukone, iso televisio ja sauna äänentoistolaitteineen.

Tiina Örn

Vapaana vuokralle huone, huoneisto tai vaikkapa pihamökki? Yhä useampi miettii tilan vuokraamista majoituspalvelu Airbnb:n kautta. Useita vuosia Airbnb-isäntänä toimineena vantaalaisella Pirjo Virkkusella on heille muutama neuvo. Tärkein niistä liittyy rahaan.

– Jos raha on ainoa motiivi, niin esimerkiksi huoneisto kannattaa vuokrata muuta kautta pitkäaikaiselle vuokralaiselle. Siinä on paljon vähemmän hommaa kuin Airbnb-isäntänä toimimisessa, toteaa Virkkunen.

Hommilla Virkkunen viittaa siihen, että vuokrattava tila on siivottava jokaisen vieraan jälkeen, avaimen luovuttamisessa on oma ruljanssinsa ja työtä teettää myös kohteen varustaminen.

Ilman kulujen vähennysoikeutta tässä ei olisi mitään taloudellista järkeä."

Vaikka raha ei olisi tärkein kriteeri, toiminnasta syntyy tuloa, josta on maksettava veroa. Korvaus on pääomatuloa ja verotus on sen mukaista. Virkkunen iloitsee siitä, että toiminnasta aiheutuvat kulut saa vähentää verotuksessa. Vuokrattavaan tilaan tehtävät kunnostukset, uudet hankinnat ja muut kulut pienentävät verottajan rouhaisua.

– Ilman tuota vähennysoikeutta tässä ei olisi mitään taloudellista järkeä, sanoo Virkkunen.

Hän peräänkuuluttaa toimintaan mukaan lähteviltä suhteellisuudentajua.

– Jos sinulla on 500 euron varaus, niin ei kannata valittaa siitä, jos vieras käyttää kahvipurujasi tai pilaa 20 euron tyynyliinan.

Airbnb ottaa vieraan maksamasta summasta oman osuutensa. Se vaihtelee kunkin varauksen kohdalla. Samasta kohteesta ei veloiteta aina samaa prosentuaalista osuutta.

Virkkunen vuokraa Airbnb:n kautta Rekolassa sijaitsevaa pihamökkiä nimellä urban cottage, kaupunkimökki. Taloudellisen järjen toimintaan tuo Virkkusen mukaan se, että hän hoitaa itse perheineen siivouksen ja asiakkaiden vastaanottamisen.

Airbnb-isäntien tulee perehtyä myös vakuutuksiin. Mikäli vieras tekee tahallista ilkivaltaa, kotivakuutus ei todennäköisesti korvaa sitä. Rekolan kaupunkimökki on säilynyt vaurioitta, mutta Virkkunen vuokraa Airbnb:n kautta myös asuntoa Tallinnasta. Siellä tapahtui ikäviä.

– Vuokraaja, suomalainen turisti, hermostui siitä, ettei kohteessa ollut hissiä ja paiskoi lasisia olutpulloja ikkunasta naapurin Lexuksen päälle. Autoon tuli vaurioita, muistelee Virkkunen kauhukokemustaan.

– Airbnb vakuuttaa kohteet. Tärkeää on ottaa välittömästi vahingon tapahtumisen jälkeen yhteyttä Airbnb:n sovittelukeskukseen, neuvoo Virkkunen.

Tallinnan tapauksessa vieras tuli järkiinsä ja korvasi itse aiheuttamansa vahingon.

Vieraat arvostavat toimivaa wifi-yhteyttä."

Ikävän kokemuksen jälkeenkin Virkkunen on valmis kehumaan suurinta osaa vieraista. Hän toteaa, että heistä 95 prosenttia on "todella mukavia". Se on tärkein moottori sille, että Virkkunen jatkaa pihamökin ja Tallinnan asunnon vuokraamista.

– Saunamökin vuokraaminen on tutustuttanut meidät chileläiseen tähtitieteilijään ja erään megayhtiön hallituksen jäseneen. On hienoa, että vieraan voi halutessaan kutsua viinilasilliselle.

Pari vuotta omassa pihapiirissään Vantaalla sijaitsevaa pientä huoneistoa Airbnb:n kautta vuokrannut Terhi Lindgren pitääkin ennakkoluulottomuutta Airbnb:n toiminnassa tärkeänä ominaisuutena.

– Jos ei ymmärrä riittävästi vieraita kieliä tai kulttuureita, hermostuu toisten erilaisista tavoista tai ei ymmärrä vieraiden tarpeita, niin ei kannata harkita tätä, toteaa Lindgren.

Millainen kohde on asiakkaiden suosiossa?

– Vieraat arvostavat toimivaa wifi-yhteyttä. Meidän saunamökissä on ilmastointi, pesuaineet, pelikortit, silmälaput ja muuta asioita, joita itse olemme kaivanneet matkoilla, toteaa Virkkunen.

Lindgren pohtii, että heidän tarjoamansa kohteen valtteina ovat sijainti ja persoonallisuus.

– Kohde on viiden kilometrin päässä lentokentältä, se vetoaa suureen osaan majoittujista. Meillä saa olla omassa rauhassa, erillisessä talossa. Olemme myös tarvittaessa saatavilla, mutta emme häiritse jos haluaa omaa rauhaa. Kohde on myös aika uniikki – sitä pidetään söpönä.

Airbnb Suomi -ryhmä isäntinä toimiville ja Airbnb:n kautta majoittuville löytyy Facebookista

Juttua muokattu 9.8. klo 11.30. lisätty tieto, että Facebook-ryhmä on suunnattu myös majoittujille. 

Millaisia kokemuksia sinulla on Airbnb:stä?

Hyviä
38% (18 ääntä)
Ei kokemusta majoittujana tai isäntänä
34% (16 ääntä)
Sekä että
19% (9 ääntä)
Huonoja
9% (4 ääntä)
Ääniä yhteensä: 47

Poimintoja Vantaalta

Huone Korsossa 12 euroa yö.

Huone Länsi-Vantaalla 14 euroa yö.

Huone omakotitalossa Simonlaaksossa 35 euroa yö.

Yksiö Kaivokselassa 45 euroa yö.

Jaettu huoneisto Hakunilassa 49 euroa yö.

Saunallinen pieni rivitalohuoneisto Tikkurilassa omalla pihalla 52 euroa yö.

Hintoihin tulee lisäksi Airbnb:n palvelumaksu ja mahdollinen siivouskulu.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Airbnb-yö voi mätkäyttää asunnon myyjälle tuhansien eurojen laskun – HS: Verottaja ei tingi linjasta4.7.2018 16.53
"Airbnb voi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta" – nyt suositulle kotimajoitukselle aiotaan pohtia pelisääntöjä16.4.2018 07.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu