Puheenaihe

Mies työskenteli koirien elämyskeskuksessa Vantaalla ilman palkkaa 7 kuukautta – yritykset väittivät, että työsopimusta ei ollut

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden aiemman päätöksen.

JOHANNA ERJONSALO

Helsingin hovioikeus on päättänyt, että seitsemän kuukautta koirien elämyskeskuksessa Vantaalla työskennellyt mies oli ollut työsuhteessa keskuksesta vastaaviin yhtiöihin, vaikka hänellä ei ollut voimassaolevaa työsopimusta.

Mies oli työrupeamansa alkaessa marraskuussa 2015 kertonut, että toivoo työstä 10–12 euron tuntipalkkaa. Hän sai kuitenkin kesäkuussa 2016 loppuneen työnsä aikana palkkaa vain 1 220 euroa.

Palkkatoiveen vastaanottanut toisen yrityksen edustaja ei suostunut keskustelemaan palkasta, vaan siirsi keskusteluita useita kertoja myöhemmäksi. Lopulta palkasta ei koskaan keskusteltu ennen oikeutta.

Mies kertoi tehneensä yrityksen palveluksessa yli 40-tuntisia työviikkoja ilman kahta viikottaista vapaapäivää. Töiden päätyttyä hän vaati palkkaa yhteensä 2 046 tunnilta.

Hovioikeus katsoi, että vaikka miehellä ja kummallakaan yrityksellä ei ollut kirjallista työsopimusta, työsopimus oli syntynyt hiljaisesti, sillä mies oli käytännössä työskennellyt yrityksessä olleen miehen alaisena.

Mies oli muun muassa rakentanut tyhjillään olleen hallin myymäläkuntoon ja tehnyt muita rakennustöitä, rakentanut paljon työtä vaatineen roadshow-rekan rampit sekä toiminut yöaikaan koiria majoittavassa koirahotellissa.

Vastaajat yrittivät oikeudessa väittää, että mies olisi tehnyt vapaaehtoistyötä tai vain auttanut kaveria, mutta oikeuden mukaan työtehtävät olivat työsuhteelle tyypillisiä. Mies oli muun muassa toiminut kerran rakennustyömaan vastaavana mestarina toisen ihmisen poissaolon vuoksi.

Mies oli valittanut hovioikeuteen sen jälkeen, kun Vantaan käräjäoikeus oli välituomiossaan päättänyt asian yritysten hyväksi. Hovioikeudessa mies vaati antamaan hänelle työtodistuksen ja palkkalaskelman hänen saamastaan palkasta.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen ja palautti asian Vantaan käräjäoikeuden käsittelyyn. Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea korkeimmalta oikeudelta valituslupaa 8. lokakuuta asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu