Puheenaihe

Poliiseilta huolestuttava havainto pienistä koululaisista – ”Aiheuttaa vaaratilanteita”

Lapset keskittyvät koulumatkoilla kännykkäänsä eivätkä huomioi heitä ympäröiviä liikennetilanteita. Malli saadaan aikuisilta.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Helsingissä liikennevalvontaan koulujen alkaessa osallistuneet konstaapelit ovat tehneet huolestuttavan havainnon: lapset keskittyvät koulumatkoilla puhelimeensa eivätkä liikenteeseen. Tästä aiheutuu vaaratilanteita.

Helsingin poliisilaitoksen Facebook-sivulla julkaistussa kirjoituksessa huomautetaan, että aikuisten on ennakoitava yllättävätkin tilanteet.

– Lapsia on tärkeää muistuttaa siitä, että liikenteessä on oltava valppaana, kirjoitus jatkuu.

Poliisien kirjoitus keräsi lyhyessä ajassa suuren määrän kommentteja:

– Ovat saaneet aikuisista mallia. Kävellään miten sattuu ja tuijotetaan kapulaan. Varsinaiset zombiet liikkeellä, kuuluu eräs kommentti.

Ovat saaneet aikuisista mallia."

Toisen kommentoijan mukaan lapsille hankitaan älypuhelimia aivan liian aikaisin.

– Kuinka voidaan olettaa että heiltä onnistuisi sekä puhelimeen tuijottaminen että liikenteen huomioiminen samaan aikaan, kun se ei näytä onnistuvan kaikilta aikuisiltakaan, jatkaa kirjoittaja.

Yksi kommentoija kertoo huomauttaneensa suojatien kännykkää tuijottaen ylittäneelle lapselle, että tuo on vaarallista, liikenteessä pitää olla tarkkana, muuten voi käydä huonosti.

– Mutta milläpä ne lapset tämän oppisivat, kun noin kaksi kolmasosaa aikuisista keskittyy liikkuessaan johonkin ihan muuhun kuin ympäröivän tilanteen tarkkailemiseen.

Tienylitystilanne ei ole sopiva paikka naputtaa tekstaria kaverille."

SuunnittelijaPetri Jääskeläinen kertoo Liikenneturvan nettisivuilla, että aikuinen hoksaa lasta paremmin kännykän käyttöön liikenteessä liittyvät riskit.

– Pieni lapsi ei automaattisesti ilman vanhemman opastusta ymmärrä, ettei tienylitystilanne ole sopiva paikka vastata soittoon tai naputtaa tekstaria kaverille, toteaa Jääskeläinen.

Liikenneturvan mukaan erityisesti risteystilanteet ja tienylitykset ovat hankalia. Jos tähän vielä lisätään tekstaamisen tai pelin pelaamisen tuoma ylimääräinen kuorma, niin havainnointi kärsii. Puhelu, pelaaminen tai tekstaaminen vie lapsen huomion pois liikenteen seuraamiselta jopa enemmän kuin aikuisella.

Opasta lastasi liikenteessä liikkumisessa

Liikenteessä kännykkä voi varastaa huomion helposti. Pieni lapsi ei automaattisesti ilman vanhemman opastusta ymmärrä, ettei tienylitystilanne ole sopiva paikka vastata soittoon tai naputtaa tekstaria kaverille.

Keskustele yhdessä lapsen kanssa kännykän käytöstä liikenteessä.

Sopikaa, että tienylityksissä ja risteyksissä ei ole turvallista keskittyä tekstaamiseen, pelaamiseen tai muuhun kännykän käyttöön.

Jos puheluun on pakko vastata vilkkaassa liikenteessä, pysähdy puhelun ajaksi.

Muista, että esimerkin voima on valtaisa – lapsesi oppii matkimalla sinua. Näytä omalla käyttäytymisellä mallia lapsellesi ja vältä puhumista kännykkään esimerkiksi samalla, kun kävelet lapsen kanssa kauppaan.

Tarkkaamattomuudella tarkoitetaan huomion kiinnittymistä muuhun kuin vaikkapa autolla tai pyörällä ajamiseen. Yhtä lailla kävelijän huomio saattaa olla älypuhelimen näytöllä. Näissä tilanteissa katse on poissa liikenteestä ja käsi on irti auton tai pyörän hallintalaitteista. Eli keskittyminen on jossain muualla kuin ympäröivässä liikenteessä.

Lähde: Liikenneturva

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu