Puheenaihe

Vaiettu epäkohta: Kun lapsi otetaan huostaan, elatusmaksu voi kilahtaa vain etävanhemmalle – ”Se on usein ihan sattumankauppaa”

RAHA Asiantuntija toivoo yhtenevyyttä kaupunkien "elatusmaksuperintään".

– Kun lapsi sijoitetaan, kyseessä on kriisitilanne, eivätkä raha-asiat ole silloin päällimmäisenä vanhempien mielessä. Koettu epäoikeudenmukaisuus ei kuitenkaan tilannetta ainakaan helpota, sanoo Kasper ry:n asiantuntija. 

Tiina Örn

Monille vanhemmille tulee lapsen sijoitustilanteessa yllätyksenä se, että kaupungille on maksettava asiakasmaksua, jota voidaan kutsua elatusmaksuksi.

– Eniten puhuttaa tuon maksun määräytyminen. Siinä on kunnissa ja jopa kuntien sisällä vaihtelua, sanoo kasvatus- ja perheneuvonta Kasper ry:ssä asiantuntijana toimiva Mareena Heinonen.

Elatusmaksujen perimiskäytänteiden vaihtelua Heinonen kuvaa seuraavasti:

– Joskus peritään elatusmaksu etävanhemmalta, mutta ei vanhemmalta, jonka luona lapsi asui tai sitten päinvastoin. Voidaan vedota siihen, että ratkaisu tehdään perhetilanne huomioon ottaen. Olisihan se kiva, jos vaihtelu johtuisi siitä, mutta ei sen vanhempien näkökulmasta niin ole. Se on usein ihan sattumankauppaa, arpapeliä, joka riippuu paljon päätöksen tekevästä lastenvalvojasta.

Pahimmillaan lapsen sijoittaminen voi tarkoittaa perheelle muuttoa pois omasta kodista."

Heinonen tietää, että joissain kaupungeissa elatusmaksun perimistä koskevat käytänteet ovat tiukempia kuin toisissa. Hän tähdentää, että lastensuojelulaissa on säädetty vanhemmilta perittävästä asiakasmaksusta tosi epämääräisesti.

Johtava sosiaalityöntekijä Marjut Kajanoja kertoo Vantaalla toimittavan niin, että jos on olemassa päätös kyseisen vanhemman maksamasta elatusmaksusta, se peritään sijoituksen ajalta. Jos maksua ei ole määrätty, summa sovitaan lastenvalvojan kanssa. Käytännössä päätös on valmiina silloin, kun kyseessä on etävanhempi.

– Jos vanhemmalla ei ole varaa maksaa elatusmaksua, kaupunki perii Kelan maksaman elatustuen.

Heinonen toteaa, että pahimmillaan lapsen sijoittaminen lastensuojelutoimenpiteenä voi tarkoittaa perheelle muuttoa pois omasta kodista.

– Kun lapsi ei asu kotona, häntä ei oteta huomioon asumistukea laskettaessa. Tuki saattaa pienentyä merkittävästi ja pakottaa perheen muuttamaan halvempaan asuntoon. Sama koskee toimeentulotukea. Mikäli kyse on eroperheestä, etävanhemman maksama elatusapu menee kaupungille ja sillä voi olla suuri merkitys perheelle.

Vastaanotto voi olla, että kärsiköön, kun on sössinyt."

Raha-asiat puhuttavat vanhempia, joiden lapsi on sijoitettuna, kertoo Heinonen. Julkisuuteen niistä ei kuitenkaan haluta puhua.

– Yhteiskunnassa ajatellaan edelleen, että jos lapsi sijoitetaan niin vanhemmat ovat huonoja. Jos sijoitetun lapsen vanhempi puhuu tiukasta rahatilanteesta, vastaanotto voi olla, että kärsiköön, kun on sössinyt.

Heinonen toivoo, että raha-asiaakin käsiteltäessä muistettaisiin, että päällimmäisenä sijoitustilanteissa on aina huoli lapsesta.

– Kyseessä on kriisitilanne, eivätkä raha-asiat ole silloin päällimmäisenä vanhempien mielessä, mutta eivät talouteen liittyvät ongelmat ja koettu epäoikeudenmukaisuus ainakaan tilannetta helpota, päättää Kasper ry:tä edustava Heinonen.

Kasper ry:n Voikukkia-toiminta tukee sijoitettujen lasten vanhempia.

Laki oikeuttaa

Sijoitetun lapsen vanhemmilta voidaan periä maksuja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja lastensuojelulain perusteella.

Maksua peritään kunnalle aiheutuvien kustannusten korvaamiseksi.

Vanhemmilta perittävä maksu saa olla enintään lapsen elatuksesta annetun lain perusteella määräytyvän elatusavun suuruinen.

Kaupungille perittävästä elatusavusta 60 prosenttia kattaa sijoituksen aiheuttamia kustannuksia ja 40 prosenttia siirretään erityiselle pankkitilille lapsen itsenäistymisvaroiksi.

Myös lapsen elämiseen tarkoitettuja tuloja, kuten esimerkiksi lapsilisä, perhe-eläke ja vammaistuki peritään korvaukseksi sijoituksen kustannuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kiireellisten sijoitusten määrä on noussut hurjasti Vantaalla – "Nuoria on tullut meille kuin puskista"14.4.2018 07.20
Äidin painajainen: Teini-ikäisen karkumatka ei saa poliisia liikkeelle – "Huoli on joka kerta jäätävä"15.8.2018 06.50
Perhepalveluiden johtaja: Vantaan lastensuojelun työvoimatilanne on nyt hyvä21.8.2018 08.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu