Puheenaihe

Myyrmäen Artsi kärvistelee kosteudessa – "Mikään museo ei ole kieltäytynyt lainaamasta meille teoksiaan"

ONGELMA   Vantaan taidemuseo tarvitsee uudet tilat.

Taidemuseo Artsin vs. päällikkö Jyrki Nieminen kertoo, että jokainen aamu alkaa kosteusmittareiden tarkistuksella. Seinässä oleva mittari kertoo myös lämpötilan.

Armi Suojanen

Vantaan taidemuseo Artsin sisäilmassa on ollut ongelmia jo vuosia. Siellä on muun muassa sattunut vesivahinko katon vuotaessa pari vuotta sitten eikä ilmastointi ole riittävä.

Teosten kannalta ongelmallisinta on kosteusprosentin vaihtelu. Säilyäkseen moitteettomina teokset tarvitsisivat tasaista 50 prosentin kosteutta. Se ei aina toteudu varsinkaan, kun tilaa ei alun perin ole tehty museoksi.

– Taidemuseossa vaaditaan omaa mikroilmastoa ja kosteusprosentissa pitäisi olla mahdollisimman pieni vaihtelu, sanoo Artsin vs. päällikkö Jyrki Nieminen.

Kun kosteus kohoaa liiaksi, paikalle kiikutetaan kuivaimia.

Museossa kärvistellään ongelmien kanssa, mutta tilanne ei ole niin paha kuin kaupunginjohtaja Ritva Viljanen totesi Myyr York Times -lehdelle 19. elokuuta. Viljasen mukaan Artsin sisäilma on niin huono, ettei se saa enää teoslainoja muista museoista. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa.

Viljanen pahoitteleekin nyt Vantaan Sanomille, että antoi vahingossa väärää tietoa. Hän kuvailee vetäneensä haastattelussa "mutkat suoriksi" ja selittää, että on ollut virassaan vasta vähän aikaa, maaliskuun alussa lähtien.

– Meillä on ihan normaalia lainaustoimintaa eikä mikään museo ole kieltäytynyt lainaamasta meille teoksiaan, Nieminen vakuuttaa.

Nieminen mainitsee, että viimeksi kesällä Artsissa oli lainassa Tove Janssonin "mittaamattoman arvokkaat" hobitti-kuvitukset Tampereen taidemuseon alaisesta Muumimuseosta. Paperipohjaiset teokset reagoivat erityisen herkästi kosteusvaihteluihin, mutta lainatut kuvitukset palautettiin hyvässä kunnossa.

Myös ensi viikolla avautuvaan Suomi Finland 101 -näyttelyyn on lainattu teoksia useista yksityisistä kokoelmista.

Artsin ongelmat eivät ole akuutteja, mutta huolet ovat todellisia, muotoilee kulttuurijohtaja Annukka Larkio. Drawing in Flesh -näyttely 2013 jouduttiin sulkemaan kesken, koska kosteus nousi liian korkeaksi ja olisi turmellut teokset. Kesä oli hyvin sateinen ja kostea. Muutamia paperipohjaisia teoksia kupruili lasin alla ja ne jouduttiin konservoimaan.

Sen jälkeen museoon on tehty parannuksia ja vuotanutta kattoa korjattu, mutta ne eivät ole poistaneet ongelmia.

Kun Maailman ihanin tyttö -näyttelylle toivottiin lisäaikaa vuonna 2014, museo ei uskaltanut pidentää sitä.

Larkio toteaa, että mikäli lainaamisessa on riskejä, teoksia ei pyydetä lainaksi. Myös Nieminen sanoo, että riskit arvioidaan huolellisesti eikä niitä oteta.

Taidemuseo Artsille on haussa uudet tilat, mutta kaupunginosaa, jonne se tulisi, ei ole lyöty lukkoon.

– Nyt tehdään selvitystä, löytyykö tiloja olemassa olevista rakennuksista vai olisiko paikka uudisrakennuksessa, Larkio kertoo.

Artsi tarvitsee parempien tilojen lisäksi myös nykyistä isommat tilat. Tarvetta on muun muassa suuremmalle varastotilalle ja paremmille pedagogisille tiloille. Toiveissa on, että museossa voisi olla vaihtuvien näyttelyjen lisäksi tila pysyvämmälle näyttelylle.

Artsi

Vantaan kaupungin taidemuseo Artsi toimii Myyrmäki-talossa. Siellä pidettiin ensimmäinen näyttely 1994.

Taidemuseo on erikoistunut graffiteihin sekä katu- ja performanssitaiteeseen.

Artsi-nimen museo sai nimikilpailussa vuonna 2016.

Vuoden 2017 museokilpailussa Artsi palkittiin erikoispalkinnolla.

Artsin päällikkö Kati Huovinmaa on opintovapaalla tämän vuoden loppuun asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaan museoille menestystä – Artsi pokkasi erikoispalkinnon10.5.2017 11.06

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu