Puheenaihe

Äiti ihmettelee luokkatoimikunnan toivetta: "Eikö rahankeruu retkiin ole lähes laitonta?"

KOULUT Perusopetuksen johtajan mukaan Vantaan kouluissa noudatetaan valtakunnallisia Opetushallituksen luokkaretkilinjauksia.

Osa vantaalaisista luokkatoimikunnista kerää vanhemmilta lahjoitusrahoja luokkaretkiä varten. Kuvituskuva.

Arkisto/Armi Suojanen

Luokkatoimikunnan retkien rahoitus on noussut taas keskusteluihin, kun uusi kouluvuosi on alkanut. Eräs Aurinkokiven koulun kolmosluokkalaisen vanhempi oudoksuu toimikuntansa toimintaa. Tämä on toivonut Wilma-viestissä, että vanhemmat maksavat 20 euroa per oppilas toimikunnan tilille, jotta aktiviteetteja voidaan lukuvuonna järjestää.

– Luokkatoimikunta lähes velvoittaa jokaista kolmosluokkalaista maksamaan 20 euroa. Eikö rahankeruu ole lähes laitonta tai ainakin eettisesti väärin ja aseta lapset eriarvoiseen asemaan? nimettömänä pysyttelevä vanhempi kysyy.

Hänen mukaansa myös viime lukuvuonna luokkatoimikunta pyysi 20 euroa retkiä varten. Lisäksi opettajat keräsivät vanhemmilta pienempiä summia lasten junamatkoihin. Huoltajan mukaan rahankeruu on närkästyttänyt myös joitakin muita vanhempia.

– He ovat silti antaneet rahan, jottei oma lapsi jää ulkopuolelle. Itse en maksa mitään ihan periaatteesta. Koulun pitää olla maksuton.

Aurinkokiven koulun rehtori Sari Silander painottaa, että opinahjo tarjoaa kaikille oppilaille vuosittain ilmaisretkiä muun muassa museoihin. Luokkatoimikunnan aktiviteetit ovat "ylimääräistä ja usein vähän kalliimpaa ohjelmaa", jota lapset ja vanhemmat ovat itse toivoneet. Tällaisen ohjelman toteutus perustuu vanhempien vapaaehtoisuuteen. Silander huomauttaa, ettei ketään huoltajaa velvoiteta maksamaan leirikouluista tai vaikkapa SuperPark-retkistä.

– Jos vanhempi ei anna toivottua summaa, hänen lapselleen järjestyy yleensä rahoitus koulun varoista. Toinen vaihtoehto on, että pitäydytään ilmaisretkissä.

Rehtorin mukaan tietoon ei ole tullut huolta retkien rahoitustavoista.

Perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo sanoo, että Vantaalla noudatetaan valtakunnallisia Opetushallituksen luokkaretkilinjauksia.

– Kaikki oppilaat voivat osallistua perusopetuksen toimintaan maksutta. Jos koulu järjestää opintoretkiä tai leirikouluja, niihin on voitava kaikkien osallistua, Kalo kiteyttää.

Luokkatoimikunnat voivat kerätä varoja aktiviteetteihinsa. Osa niistä pitää esimerkiksi myyjäisiä tai pyytää lahjoituksia. Kalo korostaa, ettei kenelläkään ole oikeutta velvoittaa vanhempia maksamaan rahaa tai tekemään talkootöitä, jotta oppilaat pääsevät opintoretkelle tai leirikouluun.

– Kaikki oppilaat pääsevät mukaan riippumatta osallistumisesta varainkeruuseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu