Puheenaihe

Mielipide: Sporttikortin käyttäjät ovat muutenkin liikunnallisesti aktiivisia

Sporttikortin käyttäjät liikkuvat paljon muutenkin, kirjoittajat muistuttavat. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Lukijan areena -kirjoituksessaan Sporttikortin ikärajan laskeminen toisi monenlaista hyötyä Jorma Luoma ihmetteli kaupungin kielteistä suhtautumista valtuustoaloitteeseen Sporttikortin ikärajan laskemisesta.

Luoman mukaan kaupungin perusteluissa ei oteta huomioon ikärajan alentamisesta syntyviä terveyspuolen säästöjä.

On totta, että liikuntapalveluiden edullisuus tai maksuttomuus tekee niistä saavutettavampia kaikille väestöryhmille ja vaikuttaa näin ollen epäsuorasti sosiaali- ja terveyspuolen menoihin ja säästöihin.

Se, että Sporttikortin ikäraja laskettaisiin 65 ikävuoteen, ei kuitenkaan välttämättä toisi juurikaan uusia asiakkaita palveluiden piiriin.

Käytäntö on osoittanut, että kortin nykyiset käyttäjät ovat pääsääntöisesti muutenkin aktiivisesti liikkuvia. Sen vuoksi ikärajan alentaminen johtaisi todennäköisesti vain siihen, että nyt uimahalleissa ja kuntosaleilla eläkehinnan maksaneet asiakkaat saisivat palvelun ilmaiseksi.

Tähän perustuu myös laskelma 42 000 euron tulonmenetyksistä ikäluokkaa kohden. Tulot eläkehintaisista pääsylipuista jäisivät kokonaan pois, jos kortin ikäraja laskettaisiin 65 vuoteen.

Liikuntapalveluiden toiminnan tavoite on liikuttaa vantaalaisia läpi elämänkaaren. Painopisteet ovat palveluiden tarjoamisessa lapsille, nuorille, erityisryhmille ja senioreille.

Sen sijaan, että jaamme ilmaisia pääsylippuja entistä useammalle, näemme hyödyllisemmäksi kohdentaa mahdolliset lisäresurssit vähän liikkuvien ikääntyneiden aktivoimiseen liikunnan pariin. Yli 65-vuotiaita vantaalaisia, jotka eivät ole lunastaneet Sporttikorttia eivätkä ole muutenkaan liikuntapalveluiden piirissä, voidaan arvioida olevan yli 20 000.

Veli-Matti Kallislahti, Liikuntajohtaja

Leena Rusanen, Liikuntapäällikkö, Vantaan liikuntapalvelut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaupunki ei lämpene Sporttikortin ikärajan alentamiselle – "Olisi ristiriidassa tulostavoitteiden kanssa"14.8.2018 09.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu