Puheenaihe

Vantaan rakennuspomo myöntää: Helsinki vaatii rakentamisessa parempaa laatua

UUTTA   Vantaa heräsi rajoittamaan gryndereiden intoa tehdä yksiöitä. 

Uudiskohteita nousee Vantaalle reippaaseen tahtiin. 

Tiina Örn

– Helsinki vaatii rakentamisessa parempaa ja kalliimpaa laatua kuin Vantaa. Se on yksi syy siihen, että Vantaa on rakennusyritysten mielestä Helsinkiä kiinnostavampi, toteaa Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Paremmalla laadulla Penttilä viittaa siihen, että Helsingissä kaavamääräykset ovat tiukempia muun muassa yhteistilojen, julkisivumateriaalien ja asuntojakauman suhteen.

Pienet asunnot ovat usein sisäänheittoasuntoja."

Rakentajien mielenkiinto Vantaata kohtaan on sinänsä hyvä asia, mutta siinä on nurja puolensa. Vantaalle rynnänneet rakentajat ovat innostuneet tekemään kerrostaloja ja kortteleita, joissa suuri osa asunnoista on sijoittajien suosikkikohteita: yksiöitä ja pieniä kaksioita.

Penttilä myöntää kaupungin huomanneen yksiövaltaisen rakentamisen hieman liian myöhään ja eri puolille Vantaata on jo noussut kortteleita, joissa asuntorakenne on liian yksipuolinen ja valtaosa asunnoista on sijoittajien omistuksessa.

– Kaikista tämän vuoden alkuun mennessä valmistuneista Kivistöön valmistuneista asunnoista yksiöitä tai kaksioita on 79 prosenttia. Arvio Kivistöön rakenteilla olevista kerrostaloista on se, että yksiöiden määrä on nousemassa yli 40 prosenttiin, kertoo Penttilä.

Nyt kaupunki tekee korjausliikettä rajoittamalla yksiöiden määrää uudiskohteissa. Yksiöitä saa olla enintään 30 prosenttia.

– Kaupunki voi maankäyttösopimuksilla säädellä tonteilla tulevien talojen asuntorakennetta. Erityisen paljon valtaa saneluun on silloin kun kaupunki luovuttaa omaa maata rakentajille, toteaa Penttilä.

Yksiöiden suuri suhteellinen määrä tietyissä kortteleissa ei tue Vantaan tavoitetta luoda alueita, joissa on monenlaisia asukkaita.

– Pienet asunnot ovat usein sisäänheittoasuntoja, joissa ollaan läpikulkumatkalla. Asukasrakenne yksipuolistuu, jos talossa ei ole perheasuntoja.

Kiinnostus asuntosijoittamiseen on ollut viime aikoina suurta. Penttilä ennustaa innon laantuvan ja pienten asuntojen kysynnän kasvun taittuvan.

– Sijoitusasuntojen määrä alkaa saavuttaa kyllääntymispisteen ja vuokralaisten saaminen vaikeutuu. Ensin markkinoilta poistuvat ammattimaiset sijoittajat ja sen jälkeen amatöörit, arvelee Penttilä.

Yksiöiden määrä pomppasi

Vuonna 2006 Vantaalle valmistuneista kerrostalohuoneistoista yksiöitä oli 22 prosenttia.

Yksiöiden osuus pysyi pitkään kurissa. Vielä vuonna 2016 vastaava luku oli 23 prosenttia.

Muutos tapahtui nopeasti, sillä vuonna 2017 yksiöiden osuus valmistuneista uudiskodeista oli jo 39 prosenttia.

Pienten asuntojen buumista kertoo myös se, että vuonna 2006 yksiöiden keskipinta-ala oli Vantaalla 40,7 neliöitä, mutta vuonna 2017 kaikkien luvitettujen kerrostaloasuntojen keskipinta-ala oli 41 neliötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusia vuokra-asuntoja rakenteilla Kivistöön – 12-kerroksiseen kerrostaloon valtaosin yksiöitä26.8.2018 09.15
Tuulipukukansa rynnisti asuntosijoittajiksi – Talousasiantuntija: "Se juna meni jo"23.5.2018 07.20
Martinlaakson puretun ostarin alue muuttuu "formulakortteliksi" – asumaan muutetaan ensi keväänä30.8.2018 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu