Puheenaihe

Vantaa puntaroi nyt ehdotuksia myllyalueen uudistamisesta ja päättää voittajasta loppuvuonna – Ex-omistaja ja kaupunki sopuun muhkealla summalla

Mylly ja sen sivurakennus on suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaina rakennusperintökohteina. Alueelta löytyy myös muinaismuistolailla suojeltu muinaisjäännös.

Arkisto/Armi Suojanen

Vantaa on saanut useita ehdotuksia siitä, mitä Vantaankosken huonokuntoiselle myllyalueelle pitäisi tehdä. Kaupunki päättää voittajaehdotuksesta loppuvuoden aikana, kertoo Vantaan kiinteistöjohtaja Antti Kari.

Kaupunki haki kesällä toimijaa, joka sitoutuu rakennusten kunnostamiseen ja yrityksen pyörittämiseen. Avoin haku umpeutui elokuun lopussa.

– Punnitsemme nyt ehdotuksia. En voi vielä kertoa niiden sisällöstä eräänlaisen kilpailutilanteen takia, Kari sanoo.

Aiemmin ainakin majoitustoiminta on ollut esillä, kun myllyn tulevaa käyttöä on mietitty.

Kari kertoo, että kaupunki aikoo vuokrata alueen uudelle toimijalle. Kun kaavamuutokset on saatettu kuntoon, toimijan kanssa voidaan keskustella myös myllyalueen ostosta.

– Tavoitteena on saada myllyn alue nopeasti uudistumaan ja arvoiseensa kuntoon, Kari korostaa.

Edellinen omistaja Eerin Rosenström osti myllyn kaupungilta 25 000 eurolla 2012. Hän halusi kunnostaa myllystä hostellin ja ottaa käyttöön vesivoimaa hyödyntävän turbiinin.

Rosenströmille ja kaupungille tuli kuitenkin riitaa muun muassa myllyn kunnostamisesta. Kaupunki päätti lopulta lunastaa alueen takaisin. Tästä hyvästä Rosenström vaati Vantaalta 250 000 euron korvauksia.

– Pääsimme Rosenströmin kanssa sovintoon tilanteesta ennen kesää. Kaupunki maksoi hänelle myllyn kauppahintana 55 000 euroa, korvauksena alueen siivoustöistä ja myllyyn tehdyistä parannuksista, Kari selvittää.

Vuonna 1928 valmistunut mylly ja alueen rakennukset siirtyivät kaupungin omistukseen kesällä. Ne ovat rapistuneessa kunnossa, ja ne on korjattava kauttaaltaan suojelumääräysten mukaisesti. Korjauskulujen on arvioitu olevan niin korkeat, että alueen myyntihinta muodostaa niistä vain pienen osan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaankosken myllyn ostajaa odottaa mittava korjausurakka21.6.2018 07.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu