Puheenaihe

Huumeidenkäytön yleistyminen näkyy karusti liikenteessä – Poliisi: Nuorten vähättelevä, salliva linja tulee esille

Huumekuskeja jää poliisin haaviin Vantaalla huolestuttavan usein. Huumetesteri kertoo aineiden käytöstä. Kuvituskuva.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Poliisia huolestuttaa uudenlainen liikenneturvallisuutta nakertava suuntaus: alkoholirattijuoppojen lukumäärä on saatu laskuun, mutta huumerattien määrä on harpannut ylös uudelle tasolle.

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajo on yleistynyt selvästi Vantaalla viime vuosina. Vuonna 2013 huumekuskeja jäi poliisin haaviin 195, mutta tämän jälkeen niiden määrä on pyörinyt noin 250 tapauksen tietämillä vuosittain.

Huippuvuosi on ollut 2014, jolloin huumerattijuopumuksia kirjattiin Vantaalla 295. Viime vuonna luku oli 237.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Harri Auvinen arvioi, että synkentyneitä tilastoja selittää huumeidenkäytön yleistyminen. Monella näyttää myös madaltuneen kynnys ajaa aineiden vaikutuksen alaisena.

– Viihdekäytössä huumeet korvaavat osalla ihmisistä alkoholin. Kun huumekuski jää kiinni, hänen verestään löytyy tyypillisesti amfetamiinia, kannabista tai rauhoittavia lääkkeitä, Auvinen selittää.

Poliisin tilastoista ei saa eriteltyä huumerattien määrää ikäryhmittäin, mutta Auvisen mukaan suuri osa heistä on noin 20–30-vuotiaita nuoria.

Poliisi katsoo, että nuorten nykyinen vähättelevä ja salliva linja päihdekäyttöön liikenteessä näkyy karulla tavalla.

Vantaalla ei ole säästytty viime vuosina huumekuskien aiheuttamilta liikennekuolemilta eikä loukkaantumisilta.

– Huumekuski oli osallisena kuolonkolarissa Vantaalla vuosina 2012 ja 2013. Vuositasolla on myös sattunut yksittäisiä onnettomuuksia, joissa joku on loukkaantunut huumekuljettajan takia, Auvinen kertoo.

Ylikomisario korostaa, että huumerattien määrän kasvu heikentää varmuudella liikenneturvallisuutta.

– Sekä huumerattijuoppo että alkoholirattijuoppo ovat yhtä vaarallisia: heidän käytöksensä eivät eroa liikenteessä, molemmat tekevät paljon ajo- ja huomiovirheitä, Auvinen vertaa.

Tänä vuonna huumerattimäärän kasvu näyttää jatkuvan, sillä tammi–heinäkuussa tapauksia oli 146, kun viime vuonna samaan aikaan luku oli 123. Auvinen muistuttaa, että kasvua selittää osin myös poliisin oma aktiivisuus.

– Huumerikostenkin määrä on sidoksissa puhalluskokeiden lukumäärään. Rattijuopumusvalvontaa on lisätty tänä vuonna, ja se on yksi poliisin liikennevalvonnan painopisteistä.

Poliisi: Huumeiden saatavuutta pitää vähentää

Ylikomisario Harri Auvisen mukaan huumerattijuopumuksia pyritään torjumaan Vantaalla ensisijaisesti puuttumalla huumeiden myyntiin ja välitykseen. Etenkin kannabiksen käyttö on viime vuosina yleistynyt, ja tämä näkyy teillä.

– Erityisesti huumeiden saatavuutta vähentämällä voidaan vielä saada huumerattijuopot nykyistä paremmin kuriin, Auvinen uskoo.

Myös poliisin ja kaupungin nuorisotoimen yhteistyö on keskeisessä asemassa huumerattien torjunnassa. Nuorison asenteisiin pyritään vaikuttamaan kampanjoin ja keskusteluin niin kaduilla, nuorisotiloissa kuin sosiaalisessa mediassakin. Myös kouluissa tehtävä huumevalistus on tärkeä osa huumeiden vastaista työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu