Puheenaihe

Selvitys elokuva-alalta puhuu karua kieltä: häirintää, epäasiallista kohtelua ja muita puutteita – "Ilmiö on olemassa ja se on vakava"

Elokuva- ja teatterialoilla koettua epäasiallista kohtelua ja muita puutteita käsittelevä selvitys luovutettiin kulttuuriministeri Sampo Terholle 12. syyskuuta.

Johanna Erjonsalo

Elokuva- ja teatterialoilla koettua häirintää, epäasiallista kohtelua sekä muita puutteita ja epäkohtia esille nostava selvitys luovutettiin kulttuuriministeri Sampo Terholle keskiviikkona 12. syyskuuta. Puutteita ja epäselvyyttä on esimerkiksi eri työlakien velvoitteiden tunnistamisessa ja vastuu- ja valtasuhteissa.

– Selvityksestä käy selvästi ilmi, että ilmiö on olemassa ja se on vakava, Terho sanoo.

–  Nykyisen toimintakulttuurin ja -rakenteen on muututtava. Myös valtion on toiminnan rahoittajana kannettava oma vastuunsa.

Terho vaatii, että vaikka askeleita oikeaan suuntaan on jo otettukin, on nyt syytä ryhtyä rakentamaan aktiivisesti ja systemaattisesti uusia käytäntöjä ja toimintamalleja kaikenlaisen häirinnän ja epäasiallisen käyttäytymisen ennaltaehkäisemiseksi, epäkohtien havaitsemiseksi, esilletuomiseksi ja selvittämiseksi luovilla aloilla.

Selvityksen laatinut työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetoja esittää selvityksessään useita toimenpiteitä ja ehdotuksia, jotka liittyvät muun muassa alojen sisäisen toiminnan kehittämiseen, vastuiden, velvoitteiden ja oikeuksien selkeyttämiseen sekä luottamuksellisen yhteistyön vahvistamiseen.

– On selvää, ettei valtion rahoituksella voida tukea toimintaa, johon liittyy syrjintää, seksuaalista häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Pidän tärkeänä sitä, että valtion tuen saaja on hoitanut ja hoitaa työnantajavelvoitteensa asianmukaisesti. Tähän asiaan tullaan jatkossa kiinnittämään erityistä huomiota päätöksiä tehtäessä, ja sitä varten luodaan myös seurantamekanismi, Terho sanoo.

Ministeri Sampo Terho asetti Paanetojan huhtikuussa selvittämään häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua elokuva- ja teatterialoilla. Toimeksiannon pontimena olivat muun muassa #metoo-kampanjan myötä etenkin naisnäyttelijöiden julkisuuteen tuomat kokemukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu