Puheenaihe

Maahanmuuttovirasto: Afganistaniin voidaan yhä palauttaa

Kuvituskuva.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt päätöskäytäntöään, joka koskee afganistanilaisia turvapaikanhakijoita.

Muutoksia tulee siihen, miten sisäisen paon mahdollisuutta Kabuliin arvioidaan. Sisäisellä paolla tarkoitetaan sitä, voiko hakija asettua asumaan muualle kotimaassaan, jos häntä uhkaa omalla kotialueellaan vaino tai vakava haitta.

YK:n pakolaisasiain valtuutetun toimisto UNHCR:n tuoreiden suuntaviivojen mukaan sisäinen pako Kabuliin ei ole yleisesti mahdollista, joten myös Maahanmuuttovirasto katsoo, että Kabulin yleiset olosuhteet sisäisen paon kannalta ovat heikentyneet.

Jatkossa Maahanmuuttovirastossa harkitaan sisäistä pakoa Kabuliin ainoastaan tapauskohtaisesti terveiden ja työkykyisten naimattomien miesten kohdalla sekä työikäisten, terveiden ja lapsettomien avioparien – joilla on Kabulissa turvaverkko – kohdalla.

Maahanmuuttovirasto ei edellytä lapsiperheiden pakenevan maan sisäisesti Kabuliin.

Viraston aikaisempi linja ei muutu sen suhteen, että kansainvälistä suojelua ei edelleenkään myönnetä vain sillä perusteella, että henkilö on kotoisin Afganistanista, sillä turvallisuustilanteen ei katsota olevan kaikkialla maassa niin vaikea, että kaikki maahan palaavat olisivat vaarassa joutua aseellisen väkivallan kohteeksi.

Sen sijaan kotipaikalla on merkitystä. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan maassa on useita piirikuntia ja maakuntia, joilla väkivalta on niin äärimmäistä, ettei kenenkään edellytetä palaavan sinne.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu