Puheenaihe

Kuvaajakonkari paheksuu ravintola-asiakkaiden käytöstä – syyllistytkö sinäkin tähän?

RUOKA Ruoka- ja mainoskuvaajana maailmalla kiertänyt Ana Pullinen haistelee edelleen kulinaristisia tuulia ahkerasti ja kasvattaa sekä shisoa että violettaa.

Ana Pullinen sanoo viihtyvänsä kotipuutarhassaan kasvejaan hellien, kastellen ja hyväillen.- Höpöttelenkin niille, koska vanha kansa aina sanoi, että pellonreunassa pitää puhua sontaa, Pullinen nauraa.

Johanna Erjonsalo

Mainos- ja ruokakuvaajana näyttävän uran tehnyt Antti Ana Pullinen pääsi työvuosinaan usein kiertämään maailmaa. Matkoillaan hän oppi poimimaan eri ruokakulttuurien helmet, joita hän kertoo yhdistelevänsä surutta.

– Ruoka ei tunne rajoja eikä ihmisten pitäisi niitä rakentaa, Pullinen sanoo.

– Haluan rohkaista kaikkia kokeilemaan maailman eri kansojen makuja ja etsimään niistä omat suosikit.

Ana Pullisen omaksi ykkössuosikiksi ruokamaana nousi Japani, joka pysyy kärjessä edelleen.

Maa tuli hänelle tutuksi useilla reissuilla niin työ- kuin vapaa-ajallakin, ja lopulta myös perhesuhteiden kautta.

– Japanissa ruoka on kovin kaunista ja sikäläinen hienostunut makumaailma on mieleeni. Siellä opin myös parhaat niksit kuvaamiseen: pitää olla syvyyttä ja kontrasteja, valoja ja varjoja, yin ja yang, Pullinen sanoo.

– Päälle vielä high light eli kiiltoa salamavalolla, niin ruokakuvaan saa tyyliä.

Ravintolassa kuvaaminen on hemmetin huonoa käytöstä.

Kun Pulliselta kysyy nykytrendistä, jossa asiakkaat kuvaavat ravintoloiden ruoka-annoksia kännyköillään ja jakavat niitä sosiaaliseen mediaan, mies suorastaan tulistuu.

Ilmiö on valokuvataiteen konkarin ja vannoutuneen kulinaristin silmissä käsittämätön.

– Kyse ei ole vain siitä, että annokset näytetään mielivaltaisesti vaikka kuinka huonosti kuvattuina, vaan myös siitä, että ravintolassa kuvaaminen on hemmetin huonoa käytöstä, Pullinen sanoo.

– Pitäisi olla ihan perusasia jokaiselle, että kun syödään niin syödään, ja kun kuvataan niin kuvataan.

Nyt eläkepäivillään Ana Pullinen nauttii edelleen valokuvaamisesta, mutta entistä enemmän puutarhansa hoivaamisesta. Hänen ylpeydenaiheitaan ovat siniset violetta-perunat ja vihreä shiso.

Hän kertoo "diilaavansa" harrastusmielessä molempia yksityisille ruokaharrastajille, kuten myös venäläisiä suolakurkkujaan, koska "hyvää pitää jakaa".

Erityisesti shiso on Pullisen mielestä kasvi, joka ansaitsisi tulla meillä paljon nykyistä tunnetummaksi. Hän on kasvattanut japanilaista superyrttiä jo 12 vuotta.

– Shisosta voi löytää seitsemän aromia: sitruunaa, lakritsia, basilikaa, kuminaa, korianteria, minttua ja salviaa, Pullinen kertoo.

– Sitä on verrattu orkesterimusiikkiin, mutta kyllä se on enemmän rokkia ja bluesia.

Onko ruoka-annosten kuvaaminen ravintolassa huonoa käytöstä?

Ei
51% (58 ääntä)
Kyllä
49% (56 ääntä)
Ääniä yhteensä: 114

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu