Puheenaihe

Vantaa ja Ravintola Backas aloittavat tapahtumayhteistyön – "Ei ole kyse bisneksen buustauksesta"

TAPAHTUMAT Tapahtumien sisällöstä ole vielä sovittu.

Backaksen kartanon alueella on runsaasti tunnelmallista tilaa vaikkapa ulkoilmakonserttien pitämiseen.

Armi Suojanen

Pakkalasta puuttuvat Vantaan kaupungin kulttuuritilat, mutta Backaksen kartanolla on lääniä vaikka muille jakaa. Niinpä kun Ravintola Backas otti yhteyttä tapahtumayhteistyön virittämiseksi, kulttuuripalveluissa tartuttiin tarjoukseen, josta ei kannattanut kieltäytyä.

Kaupunki haluaa tarjota asukkaille tapahtumia myös Keski-Vantaalla.

– Alueella tapahtuu vähän ja Backaksen kartanolla on hieno historia, jota kannattaa tuoda esiin, sanoo Vantaan kulttuurijohtaja Annukka Larkio.

– Meidän kannattaa olla mukana ja auttaa heitä onnistumaan, jatkaa lastenkulttuurin ja kulttuurituotannon päällikkö Reeli Karimäki.

Larkio kertoo, että nyt on käyty vasta alustavia keskusteluja eikä tapahtumien sisällöstä ole vielä sovittu. Suunnittelu alkaa kuitenkin jo tänä syksynä. Hän korostaa, että yhteisyössä ei ole kyse Ravintola Backaksen "bisneksen buustauksesta", vaan "aidosta yhteistyöstä alueen kulttuuri- ja tapahtumatarjonnan lisäämiseksi."

Karimäen mukaan yhteistyötä voidaan tehdä muun muassa viestinnässä ja antaa neuvoja tapahtumien organisoimisessa, josta kaupungilla on runsaasti kokemusta.

– Kulttuuripalveluiden tietotaito tapahtumien järjestämisessä on arvokasta, toteaa Ravintola Backaksen tapahtumakoordinaattori Mireka Kantanen.

Maistiainen yhteistyöstä saatiin jo elokuussa, kun sota-ajan laulujen konsertti Backaksessa välitettiin livelähetyksenä Vantaan palvelutaloihin.

Kantanen iloitsee, että kartanon puistomiljöötä ja maalaismaisemaa voidaan hyödyntää ulkoilmatapahtumissa entistä enemmän. Muun muassa ulkoilmakonserteista ja lastentapahtumista on heitelty ideoita alustavissa keskusteluissa.

Kantanen haaveilee, että kartanon 33 hehtaarin alueella voisi jonain päivänä järjestää oikean suurkonsertin. Paikasta se ei ainakaan jää kiinni.

– Purettujen kasvihuoneiden alueella on runsaasti asvaltoitua kenttää.

Ravintola Backaksen alla toimivat tapahtumakeskus Puimala, kahvila ja kartano. Alueen omistaa HOK-Elanto, joka on vuokrannut sen Kanta-Team Oy:lle.

Pitkän historian Backas

Ensimmäinen merkintä tilan omistajasta jo 1500-luvulta.

Nykyinen kartanorakennus valmistui todennäköisesti vuonna 1818.

Carl Ehrnrooth myi Backaksen Osuusliike Elannolle, nykyiselle HOK-Elannolle 1916.

Talvisodan aikana kartanon päärakennus palveli Suomen hallituksen väliaikaisena kokoontumispaikkana. Siihen vaikutti se, että Elannon toimitusjohtaja Väinö Tanner toimi sodan aikana ulkoministerinä. Helsingin pommitusten aikana Backas toimi valtionarkiston hajasijoituspaikkana.

HOK-Elanto sulki Backaksen puutarhakeskuksen 2009.

Kartanoalue oli vuosia suljettu, kunnes päärakennukselle tehtiin 2017 valmistunut peruskorjaus.

Kartanoalue rakennuksineen kuuluu Vantaan rakennusperintöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tapahtumakeskus Puimalan kesä käynnistyy konsertilla ja teatterilla1.6.2018 12.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu