Puheenaihe

Pääministeri Sipilä haluaa laskea äänestysikärajan 16 vuoteen

Keskusta haluaa pääministeri Juha Sipilän johdolla laskea äänestysikärajan 16 vuoteen.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä Suomessa tulisi laskea äänestysikäraja 16 vuoteen. Keskustan esityksen mukaan ikärajan laskun tulisi koskea niin maakunta- ja kuntavaaleja kuin valtiollisia vaaleja, se tulisi toteuttaa vuoteen 2023 mennessä. Sen sijaan vaalikelpoisuuden ikärajan säilyisi 18 vuodessa.

– Äänestysikärajan laskeminen vaaleissa pitää nähdä ratkaisuna nuorten yhteiskunnalliseen kasvatukseen. Oikeus vaikuttaa itseään lähellä oleviin, paikallisiin asioihin, on mitä parhain tapa edistää eheää yhteiskuntaa, jossa kaikki kokevat olevansa mukana nuoresta saakka. Nuori polvi on taatusti tähän valmis, Sipilä sanoo keskustan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Lisäksi puolue linjaa, että kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikäraja pitäisi laskea 16 vuoteen. Linjauksen mukaan kunnanhallitusten ja maakuntahallitusten kokoonpanoon tulisi soveltaa ikäkiintiötä, jonka mukaan viisi prosenttia toimielimen päätöksentekijöistä pitäisi olla alle 30-vuotiaita.

Lisäksi nuorten osallisuutta voitaisiin tukea sillä, että jokaisessa kunnassa on kunnanhallituksen asettama nuorisovaltuusto, jolle taataan riittävät toimintaresurssit.

Keskustan puoluehallitus hyväksyi torstaina uuden demokratia- ja osallisuuslinjauksensa, jossa yhtenä asiana on nuorten roolin vahvistaminen päätöksenteossa.

Pitääkö äänestysikäraja laskea 16 vuoteen?

Ei
69% (37 ääntä)
Kyllä
31% (17 ääntä)
Ääniä yhteensä: 54

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Parisuhde lisää äänestysintoa – lasten määrällä tai iällä ei ole kuitenkaan vaikutusta äänestysaktiivisuuteen3.4.2018 15.51
Äänestysprosentti laski presidentinvaaleissa – nyt vain 69,9 prosenttia28.1.2018 21.37

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu