Puheenaihe

Tikkurilasta viedään apua vauvaperheisiin – lahjoitettaviin äitiyspakkauksiin kerätään nyt kokonaisia vaatesettejä

ÄITYISPAKKAUS Keräyksen kohdemaana on Bulgaria.

Pääkaupunkiseudun ainoa vakituinen keräyspiste on Lähetyskirpputori Patinassa. Myymälänhoitaja Maija Teiniranta kertoo, että settejä voidaan koota myös kirpputorin hyllyistä.

Marika Lumme

Vauvanvaatteita kerätään jälleen äitiyspakkauslaatikoiden sisällöksi, jotka lähetetään ulkomaille apua tarvitseville. Kyseessä on Mission Possible -yhdistyksen Pienimmän parhaaksi -keräys, jossa tällä kertaa kerätään kokonaisia äitiyspakkaussettejä. Lahjoitettaviin setteihin tulee vaatteita ja tekstiilejä.

– Tarkoituksena on, että ihmiset itse tekevät setin valmiiksi. Lahjoitettavat vaatteet voivat olla käytettyjä, mutta niiden tulee olla hyväkuntoisia, kertoo keräyksen koordinaattori Päivi Ranta.

Pääkaupunkiseudun ainoa vakituinen keräyspiste avautui tällä viikolla Tikkurilaan. Lähetyskirpputori Patinaan voi viedä kokoamansa setin, josta vaatteet kuljetetaan eteenpäin Bulgariaan, joka on tänäkin vuonna kohdemaana. Kirpputorille voi myös postittaa lahjoittamansa setin.

– Henkilökunta kokoaa myös settejä hyllyissä olevista vaatteista. Lähtökohtana kuitenkin on, että Pienimmän puolesta -keräykseen lahjoitetaan kokonaisia vaatesettejä, Lähetyskirpputori Patinan myymälänhoitaja Maija Teiniranta kertoo.

Mission Possiblen ensimmäinen äitiyspakkausprojekti alkoi kaksi vuotta sitten. Keräykset ovat tähän mennessä poikineet noin tuhat äitiyspakkausta, jotka on jaettu bulgarialaisille apua tarvitseville. Aiemmin on voinut lahjoittaa mitä tahansa käytettyjä hyväkuntoisia äitiyspakkaukseen sopivia vauvan vaatteita ja tekstiilejä, vaikka vain yhden kappaleen.

– Vaatetta tuli silloin aivan valtavasti, pakettiautolasteittain. Tavaran lajittelu setteihin oli erittäin työlästä ja tämä on yksi syy miksi nyt keräämme kokonaisia settejä, Ranta selvittää.

Ranta toivoo, että ensimmäiset kontilliset vaatesettejä saadaan matkaan marraskuussa, joululahjaksi vauvaperheisiin. Syrjäkylistä etsitään Rannan mukaan ne perheet, jotka kiireimmin tarvitsevat apua kylmää talvea vasten.

– Suomesta lähetetyt setit pakataan laatikoihin vasta perillä, koska näin säästyy tilaa. Lisäksi paikan päällä lisätään muun muassa hygieniatarvikkeita, Ranta kertoo.

Maailmalla laajasti positiivista huomiota saanut suomalainen äitiyspakkaus toimii Rannan mukaan esimerkkinä. Aivan yksi yhteen ei kuitenkaan pakkausta aiota koota.

– Jätämme pois ainakin kestovaipan. Olosuhteet kylissä ovat sellaisia, että kestovaippa ei toimi siellä. Pesumahdollisuudet voivat olla niin heikot, Ranta sanoo.

Teinirannan mukaan on vaikea arvioida kuinka monta settiä syksyn aikana saadaan kokoon.

– Suomalaisilla äideillä on usein paljon vauvanvaatetta, ja kirpputoreilla näkee melko usein myös aivan käyttämättömiä vaatteita. Tässä on hyvä mahdollisuus ystävä- tai työporukalla koota setti yhdessä, Teiniranta kannustaa.

Patina oli yksi keräyspisteistä myös edellisessä Pienimmän parhaaksi -tempauksessa. Teiniranta sanoo lahjoituksia silloin tulleen paljon.

– Ihmisillä, jotka täällä työskentelevät, on sydän avoinna auttamiselle. Kaikki kannattivat sitä, että lähdemme keräyspisteeksi, Teiniranta kertoo.

Setin sisältö

Peitemakuupussi, vuodevaatteet (peitto, pussilakana ja aluslakana), kylpypyyhe (riittävän pehmeä).

Toppahaalari (koko vähintään 68 cm), välikausihaalari (eli tuulenpitävä ulkoiluhaalari tai vaihtoehtoisesti takki ja housut, koko vähintään 68 cm), 2 x välihaalari (vanu-, fleece-, college- tai villahaalari, myös neulenuttu ja -housut käyvät), lämmin toppa- tai neulemyssy, välikausimyssy, kypärämyssy, 2 x kesämyssy, vauvamyssy (nauhoilla leuan alta sidottava), toppatöppöset, 2 x villasukat tai vastaavat lämpimät sukat, toppahanskat, lapaset tai vastaavat lämpimät käsineet.

4 x sukat, 8 x pitkähihainen body (tai paita), 8 x lyhythihainen tai hihaton body (tai paita), 8 x puolipotkuhousut tai legginsit, 6 x potkuhousut.

Lisäksi settiin voi lisätä: unilelu, helistin tms., ruokalappu ja uusi tuttipullo. Nämä tarvikkeet lisätään äitiyspakkaukseen Bulgariassa, jos niitä ei ole Suomesta lähetetyssä setissä jo valmiina.

Lisätietoa Facebookista Pienimmän parhaaksi -sivustolta ja nettiosoitteesta mp.org/fi/vaatesetti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kela: Äitiyspakkauksen nimi voi syrjiä isiä – ministeri haluaa muuttaa nimeä21.11.2017 12.39
EU:n direktiivit purivat: lusikka ja lautanen pois uudesta äitiyspakkauksesta – uutuustuote tilalle18.4.2018 10.43
Näin veikeä on äitiyspakkauksen uusi laatikko – jaetaan ensi vuoden vauvoille9.11.2017 20.30
Hehkutettu äitiyspakkaus uudistuu taas – yhdestä pikku tuotteesta tulee "roimasti palautetta"5.3.2017 18.40
Tämä isäkolmikko vie äitiyspakkausta maailmalle28.2.2015 11.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu