Puheenaihe

Helsingin poliisi laittaa nyt koirahyökkäykset kuriin – Suomi saa eläinrikosten tutkintaryhmän

Helsingin poliisi ryhtyy tositoimiin, jotta muun muassa koirahyökkäykset ja eläinten salakuljetus saataisiin Suomessa kuriin. Kuvituskuva. – 

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Helsingin poliisilaitos perustaa ensimmäisenä Suomessa tutkintaryhmän, jonka tehtävänä on tutkia eläimiin kohdistuvia rikoksia.

Näiden rikosten esitutkinnan ohella ryhmä estää ennalta rikoksia, kehittää eläinsuojelutapauksiin liittyviä prosesseja sekä tiedottaa eläinten hyvinvointiin vaikuttavista asioista Helsingin alueella.

– Ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä sekä valvontaeläinlääkäreiden että muiden sidosryhmien, kuten eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Ei sovi unohtaa myöskään muuta viranomaisyhteistyötä tai poliisin sisäistä yhteistyötä, muistuttaa Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen.

Eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä on yhteyspiste, johon eri yhteistyötahot voivat ottaa yhteyttä, kun tarvitsevat poliisin asiantuntemusta eläimiin liittyvissä asioissa.

Tapausten keskittäminen ryhmälle, jonka jäsenillä on erityisosaamista eläimiin liittyvien rikosten tutkinnasta, tehostaa tutkintaprosessia ja vapauttaa muiden ryhmien aikaa muiden rikosasioiden tutkintaan.

Eläimiin liittyviin rikoksiin keskittyvän tutkintaryhmän tutkinnanjohtajana toimii rikoskomisario Anne Hietala.

Ryhmä suorittaa esitutkintaa muun muassa metsästys- ja eläinsuojelurikoksissa, eläinkuljetusrikkomuksissa sekä eläinten laittoman maahantuonnin ja salakuljetusten kohdalla.

Myös eläinten aiheuttamat konfliktit ja koirakuriin liittyvät rikkomukset kuuluvat ryhmän vastuulle. 

Eläinsuojelurikosten määrä Helsingissä on viimeisten vuosien aikana kasvanut rajusti. Lue lisää tästä.

Eläinsuojeluväki kiittää Helsingin poliisia: "Toivoimme tätä ryhmää vuosia" 

Helsingin poliisi on kertonut perustavansa eläinsuojelutapauksiin keskittyvän yksikön.

– SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ottaa ilolla vastaan uutisen eläimiin keskittyvän tutkintaryhmän perustamisesta. SEY on jo pitkään tuonut esiin tarvetta saada Suomeen eläinsuojelutapauksiin erikoistuneita poliiseja ja syyttäjiä, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

– Se on edellytys sille, että eläinsuojelutapaukset saadaan asianmukaisesti tutkittua ja tuomittua. Helsingin poliisin on nyt tehnyt kiitettävän aloitteen.

Helsingin poliisi kertoo, että eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä erikoistuu eläinsuojelurikosten esitutkintaan ja muihin eläinsuojeluun liittyviin prosesseihin, sidosryhmäyhteistyöhön sekä eläinsuojelutyöhön liittyvään tiedottamiseen.

– Tarve eläinsuojeluasioihin keskittyvälle poliisiyksikölle on suuri. Olemme huomanneet, että poliisissa on resurssien ja osaamisen puutetta eläinsuojelutapausten selvittämisessä. SEY on jo pitkään pyrkinyt edistämään eläinsuojeluasioiden parempaa sisällyttämistä poliisikoulutukseen, mutta edelleenkään kokonaisuuteen ei mahdu paljon eläinsuojeluasioita. Asiaan erikoistuneet poliisit ovat tärkeitä, sanoo Pulli.

Pullin mukaan monilla kansalaisilla on valitettavasti se kokemus, että poliisille on turhaa tehdä ilmoituksia tapauksissa, joissa epäillään, että eläinsuojelulakia on rikottu. 

– Tästä syystä ilman poliisin huomiota jäävät tietojemme mukaan monesti myös sellaiset tapaukset, joissa avun tarve on akuutti, esimerkiksi julkisella paikalla tapahtuvat eläinten pahoinpitelyt. Kun Helsingin poliisi nyt ottaa aktiivisemman roolin eläinsuojeluasioissa ja tuo omat kasvonsa mukaan eläinsuojelutyöhön, toivomme, että tämäkin asia muuttuu, Pulli toivoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kennelliitto piti hätäkokouksen: "Mitä ihmettä Suomessa tehdään koirahyökkäyksille?"3.9.2018 18.00
Näin ministeri tarttui pentutehtailuun – koiraväeltä tuli välittömästi kiitosta23.4.2018 17.37

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu