Kulttuuri

Kassila: Kaksi elokuvaa jäi tekemättä

Matti Kassilaa, 88, pyydetään edelleen monenlaisiin tilaisuuksiin kertomaan elokuvistaan. Hän on hyvä kertoja, jolla riittää herkullisia tarinoita elokuvien tekemisestä ja aikansa tähdistä.

Armi Suojanen

Suomalaisen elokuvan vantaalainen grand old man, professori, ohjaaja ja käsikirjoittaja Matti Kassila, 88, olisi halunnut ohjata vielä kaksi elokuvaa 1990-luvulla. Enää hän ei jaksaisi.

– Minulla oli kaksi täysin valmista käsikirjoitusta. Jääkärin morsian ja Ihmiset suviyössä.

Hain jo kuvauspaikkoja Virosta ja Suomenlinnasta.”
Jääkärin morsian on Sam Sihvon musiikkipitoinen näytelmä ja elokuvansa pääosaan Kassila kaavaili laulaja Jari Sillanpäätä .Tanssijan roolia olisi tarjottu viulisti Linda Lampeniukselle.

– Hain jo kuvauspaikkojakin Virosta ja Suomenlinnasta, mutta en saanut rahoitusta.

Ihmiset suviyössä olisi jatkanut Kassilan 1950-luvulla alkaneita Sillanpää-filmatisointeja, mutta rahoitusta ei järjestynyt.

– Ketään tuottajaa en saanut innostumaan, hän kertoo.

Ääni ei kuulosta katkeralta tai erityisen pettyneeltä.

Kassila ei päässyt tekemään fiktiota, mutta toimettomaksi hän ei jäänyt. Syntyi Kun aika on kypsä -dokumenttielokuva Frans Emil Sillanpäästä. Dokumenttien teko oli Kassilalle tuttua 70-luvulta, mutta ei hän tuntenut paloa niiden tekemiseen.

– En ole dokumentaristi.

Kaikkein tunnetuimpia Kassilan töistä lienevät 1960-luvun Komisario Palmu -elokuvat, joita esitetään edelleen tv:ssä ja Elokuva-arkistossa. Vanhempi polvi muistaa myös vaikkapa Radio tekee murron -elokuvan vuodelta 1951, Hilman päivät (-54) ja Elokuun (-56).

Kassila on ohjannut kaikkiaan yli 30 elokuvaa, ja hänet on palkittu seitsemällä Jussi-palkinnolla sekä elämäntyö-Jussilla.

Sillanpään romaanista ohjattu Ihmiselon ihanuus ja kurjuus voitti Ranskan Rouenissa pohjoismaisten elokuvien Grand Prizen 1989.

Elokuvaan hän tutustui ensimmäisen kerran 5-vuotiaana Haapamäellä 1929, kun isä vei hänet katsomaan todennäköisesti Lumisten metsien mies -elokuvaa.

– Elokuva alkoi sillä, että mies tuli ladosta ja rupesi niittämään viljaa. Valokuva rupesi elämään. Se oli mieletön elämys!

Onnistuin elokuvissani hyvin, löysin paikkani elämässä.”
Elokuvaohjaaja Kassilasta tuli yliherkkyytensä ja pelkojensa vuoksi.

– Pelokkuuttani pakenin ylitoimintaan. Se pelasti minut ja valmensi elokuvaohjaajaksi, joka taas pelasti minut mielenterveyden ongelmilta. Se olisi varmaan ilman elokuvatyötä ollut kohtaloni.

Kassilan tie ohjaajaksi teki kuitenkin ensin mutkan. Hän aloitti teatterinäyttelijänä.

– Minusta ei olisi tullut tarpeeksi hyvää näyttelijää. Tein ihan oikean ratkaisun. Sitä paitsi onnistuin elokuvissani hyvin, löysin paikkani elämässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu