Puheenaihe

Vantaan kirjastoihin tulossa lisää läppäreitä ja tabletteja – digilaitteita lähtee ajoittain myös varkaiden matkaan

LAINAAMINEN Puolet kannettavista tietokoneista on tarkoitus saada kirjastoihin vielä tämän vuoden aikana.

Kirjastovirkailija Liisa Teräväinen Pointin kirjastosta kertoo tablettitietokoneautomaatin olevan erittäin ahkerassa käytössä. Erityisesti lapset lainaavat tabletteja innokkaasti.

Marika Lumme

Vantaan kirjastoihin on suunnitteilla hankkia noin sata uutta kannettavaa tietokonetta ja neljä tablettitietokoneautomaattia.

Tabletit ja noin puolet kannettavista tietokoneista on tarkoitus saada kirjastoihin vielä tämän vuoden aikana.

Vantaan kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainion mukaan hankinnoilla halutaan tuoda joustavuutta asiakkaille.

– Ajatuksena on, että asiakas voi istahtaa mihin tahansa sohvannurkkaan tabletin tai läppärin kanssa, hän selvittää.

Myös kannettavat tietokoneet eli läppärit tulevat kirjastoihin automaateissa. Automaatista voi lainata laitteen omalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla.

Kun laite palautetaan automaattiin, sen muistitiedostot tyhjenevät automaattisesti ja se latautuu seuraavaa käyttäjää varten. Näin automaatti säästää Vainion mukaan huomattavasti myös kirjaston henkilökunnan työaikaa, kun lainausrumba, laitteen tyhjentäminen ja lataaminen eivät ole heidän vastuullaan.

Automaatti säästää henkilökunnan työaikaa.”

Vantaalla tablettiautomaatit ovat muutaman kuukauden ajan olleet käytössä Pointin ja Martinlaakson kirjastoissa. Vainio sanoo kokemusten olleen hyviä ja tabletit ovat kovassa käytössä. Neljä uutta tablettiautomaattia on tarkoitus sijoittaa Myyrmäen kirjaston lukuosastolle, Tikkurilan kirjaston lastenosastolle sekä Hakunilan ja Lumon kirjastoihin.

Yksittäisiä tabletteja on saanut tähän asti lainata henkilökunnalta. Osassa kirjastoista tabletit on kiinnitetty ketjulla esimerkiksi lämpöpattereihin, jolla on estetty niiden varastaminen. Vainion mukaan ketjusysteemistä luovutaan uudistuksen myötä.

– Varkauksista teemme aina rikosilmoituksen. Samat henkilöt tuntuvat käyvän kirjastoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua, hän muotoilee.

Uusiin läppäreihin tulee Vainion mukaan ominaisuus, jolla estetään varkauksia.

– Läppärit toimivat äly-verkossa, ja jos ne viedään, voidaan verkkoyhteys laitteeseen katkaista heti.

Vantaan opetuslautakunta käsitteli maanantaina tablettitietokoneautomaattien hankkimista. Neljän automaatin kustannus on noin 29 000 euroa.

Ilmoita kortin katoamisesta

Vantaan kirjastossa on ollut tabletteja lainattavissa noin viiden vuoden ajan, jona aikana niitä on varastettu kymmenkunta.

Puolet varastetuista tablettitietokoneista on saatu takaisin.

Kannettavia tietokoneita on varastettu Vantaan kirjastoista tämän vuoden aikana kolme.

Suuri osa varastetuista laitteista on lainattu kirjastokortilla.

Kortin katoamisesta kannattaa aina ilmoittaa kirjastoon pikaisesti. Automaatilta lainaajan henkilöllisyys on kirjaston tiedossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu