Puheenaihe

Tupruaako autostasi näitä kaasuja? – Suomeen tuodut käytetyt autot pitävät sisällään yllätyksen

Suomeen tuodut käytetyt autot ovat päästöiltään vähemmän ympäristöystävällisiä kuin muut kulkuneuvot. 

Johanna Erjonsalo / arkisto

Suurin osa Suomeen käytettynä tuoduista autoista on vielä yllättävän vanhoja ja saastuttavia verrattuna uusiin autoihin.

Käytettyjen autojen määrä on 2000-luvulla lisääntynyt merkittävästi verrattuna aiempiin vuosikymmeniin. Lähes 60 prosenttia näistä autoista on dieselkäyttöisiä ja dieselautojen osuus käytettyinä maahantuoduista on lisääntynyt viime vuosina.

– Ilmastotavoitteiden kannalta suuntaus ei ole toivottava, sillä liikenne tuottaa noin viidesosan kaikista Suomen kasvihuonekaasupäätöistä, muistuttaa Trafin johtava asiantuntija Outi Ampuja.

– Päästöjen vähentämiseksi tarvitaan useita keinoa ja myös ajoneuvokantaa tulisi uudistaa siten, että entistä useampi uusi auto toimisi sähköllä, biokaasulla, vedyllä tai korkeaseosetanolilla.

Uusien henkilöautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästö oli viime vuonna keskimäärin 119 grammaa kilometriä kohden, kun käytettynä maahantuotujen hiilidioksidipäästö oli keskimäärin 158 grammaa kilometriä kohden.

– Maamme liikennekäytössä olevien henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat kilometriltä 160 grammaa, toteaa Trafin erityisasiantuntija Mika Idman.

Myös typen oksidipäästöt ovat käytettynä maahantuoduilla autoilla selvästi uusia autoja korkeammat. Typen oksidit heikentävät ilmalaatua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu