Minne mennä

Pienten tiedekokkien kerhossa saa munata – Startup-yritys tähtää ulkomaille

KERHO Helsinkiläinen Olli Freese hyppäsi tekemään sitä, minkä sydämessään tunsi oikeaksi. Syntyi lasten kokkikerhot.

Heurekan Tiederavintolassa puuhastelee läpi syksyn pieniä tiedekokkaajia. Kyseessä ovat uudet koululaisille tarkoitetut kerhot. 11-vuotias Oiva Laine teki oma-aloitteisesti pienen tiedekokeen ja kokeili pysyykö valkuaisvaahto jo kulhossa. Kerhokaverit sekä vetäjät Maija Rantala ja Saana Peltola jännittivät.

Päivi Tuovinen

Kartanonkoskella asuva Oiva Laine, 11, rävähtää nauruun kun kananmuna räiskähtää hänen kasvoilleen. Hetki sitten Oiva on saanut tehtäväkseen puristaa kananmunaa kämmenessään niin kovalla voimalla kun pystyy. Oiva lähtee kasvopesulle ja kokkikerhon kaverit jäävät puristamaan omia kananmuniaan. Pienet kokkaajat yllättyvät, kuinka vaikeaa raaka muna on saada rikki kämmenessä puristamalla. Lähes kaikille jää ehjä kananmuna käteen.

Rikki meni! Oiva Laineen räjähtänyt kananmuna naurattaa pikkuveli Alttia kovasti. KUVA: Päivi Tuovinen

Käynnissä on Heurekan Tiederavintolassa järjestettävä koululaisten tiedekokkikerho. Pienet kokkaajat ovat hetki sitten essuineen hypänneet tiedekeittiöön.

– Perehdymme raaka-aineisiin tarkemmin, jopa mikroskoopilla. Käytämme ruoan valmistukseen raaka-aineita, joita ei kotikeittiössä tule usein käytettyä, kuten nestetyppeä. Pohdimme myös millaista ruokaa avaruudessa voi syödä ja miksi, kertoo kerhon sisällönsuunnittelija Maiju Tuomisto.

Seuraavaksi opetellaan kananmunan valkuaisen ja keltuaisen erottaminen toisistaan. Joku hoksaa, että valkuainen voisi hyvin olla läpinäkyväinen.

– Haittaako, jos epäonnistuu? Oiva pohtii.

Kerhoa vetävät Helsingin yliopiston kasvatustieteen opiskelijat kannustavat. Maija Rantala vakuuttaa, että epäonnistuminen ei haittaa. Saana Peltola lupaa, että jokainen tulee oppimaan erottelun varmasti. Opetteluun kannustaa myös ensimmäisen kerhokerran reseptivihkonen, jonka kannessa lukee "Saa munata". Sisällä on reseptit marenkiin, joita tehdessä läpinäkyväinen muuttuu valkoiseksi valkuaisvaahdoksi. Lapset kisaavat ryhmissä syntyykö valkuaisvaahto nopeammin sähkövatkaimella vai käsin.

Olivia Neimo, Emma Lammi ja Tuovi Selvenius koittavat rikkoa raakaa kananmunaa puristamalla sitä kämmenessä. Kerhon vetäjä Saana Peltola opastaa. Kananmunat jäivät ehjiksi. KUVA: Päivi Tuovinen

Jälkkärit uuniin, ja on pääruoan aika. Sinistä smurffimunakasta, tietenkin. Ollaanhan tiedekokkikerhossa.

Kerhon isä on helsinkiläinen Olli Freese, joka vuosi sitten hyppäsi mainosalalta tekemään minkä sydämessään tunsi oikeaksi. Syntyi startup, Carrot Revolution, josta on toimitusjohtaja Freesen mukaan tarkoitus ponnistaa ulkomaille asti vielä joku päivä. Freese kertoo saaneensa oman innostuksen ruoanlaittoon pienenä poikana kotitalousopettaja äidiltään. Tärkeä avain oppimiseen oli se, että ruokaa sai itse laittaa.

Freesen mukaan yritys haluaa avata lapsille ovet keittiöön modernilla tavalla. Ideana on tuottaa muun muassa lasten käteen sopivia keittiövälineitä, verkkokursseja ja leirejä. Kokkikerhoja on käynnistynyt tänä syksynä myös helsinkiläiskouluissa iltapäivisin. Kerhoja on suunniteltu myös Vantaalle. Freese kertoo esikuvakseen Jamie Oliverin.

– Kokkaaminen on harrastus, jossa saa taitoja loppuelämäksi. Ruoanlaitto on kansalaistaito, mutta myös paljon muuta, kuten sosiaalisia kohtaamisia. Koen, että olen pystynyt tuottamaan hyvää oloa ja rakkautta ympärilleni valtavasti juuri ruoan kautta, Freese kertoo.

Tiedettä ja kokkaamista

Koululaisten tiedekokkikerhot ovat Tiedekeskus Heurekassa sijaitsevan Tiederavintolan ja startup-yritys Carrot Revolutionin yhteistyön tulos.

Pilottikerho järjestettiin keväällä. Tänä syksynä Tiederavintolassa pidetään kaksi viiden kerhokerran kokonaisuutta, joihin kaikkiin mahtuu vielä mukaan.

Kerhot ovat tarkoitettu 2.–6. luokkalaisille.

Kerhoissa harjoitellaan ruoanvalmistuksen perustaitoja ja ihmetellään ruoanvalmistuksen ilmiöitä.

Kerhot on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Sisältöjen suunnittelijoina on kaksi Helsingin yliopiston tutkijaa: koulukerhoissa kotitalousopettaja, ruokatoimittaja ja lasten ruokatottumuksista väitöskirjaa tekevä Kaisa Torkkeli ja kotitalous- ja kemianopettaja Maiju Tuomisto, joka on myös väitellyt kemiasta.

Lisätietoja www.heureka.fi/tiederavintolan-kokkauskerhot ja www.carrotrevolution.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sinistä perunamuusia, mustia burgereita ja nokkoslonkeroa – Heureka päivitti ravintolansa "tähän päivään"10.2.2018 20.40
Lasten tiedekerhoilla suuri kysyntä – "Tiede on yksi harrastusmuoto liikunnan ja musiikin ohella"13.8.2017 07.50
Miten tunteet tarttuvat, entä virukset? – Heurekan näyttelystä ehtii vielä saada vastauksia20.8.2018 11.56
Vantaalle tulee kaksi uutta päiväkotia – tiedepäiväkodit avataan Myyrmäkeen ja Kivistöön17.4.2018 11.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu