Puheenaihe

Hirvenmetsästys alkaa lauantaina – suurin riski hirvikolariin on kuitenkin perjantaina

Tietä ylittävä hirvi on syytä väistää aina peräpuolelta.

arkisto/jorma vainio

Hirvikolarin riski on suurin loka–joulukuisena perjantaina hämärän aikaan. Tuolloin kolareita sattuu kaikista eniten. Asia käy ilmi vakuutusyhtiö Ifin vahinkotilastoista.

Ensi viikonlopusta lähtien hirvet ovat tavallista enemmän liikkeellä. Syynä on lauantaina alkava hirvenmetsästyskausi. Hirvikolarin riskiä voi pienentää laskemalla ajonopeutta hirvien liikkuma-alueella etenkin pimeällä. Myös kaukovaloja on syytä käyttää mahdollisimman paljon.

Viime vuonna Suomessa tilastoitiin Liikenneturvanmukaan kaikkiaan 1 824 hirvionnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli kolme ja loukkaantui lähes 150 ihmistä.

Ifin mukaan loka–joulukuun aikana sattuu lähes puolet kaikista eläinkolareista.

Yli 70 prosenttia hirvionnettomuuksista tapahtuu hämärässä tai pimeässä. Törmäysriski on suurimmillaan, kun auringonlaskusta on kulunut tunti. Hirvet liikkuvat paljon myös aamuhämärässä. Pimeyden lisäksi suurin riski hirvikolarille on korkea ajonopeus: riski loukkaantua hirvikolarissa kasvaa erittäin jyrkästi ajonopeuden noustessa.

– Tilanne tulee usein eteen hyvin nopeasti, mutta jos hirvi juoksee tielle, muista väistää eläin peräpuolelta. Törmäystilanteessa hirven takaosa aiheuttaa painavaa etuosaa pienemmät vahingot. Hirvi saattaa myös ehtiä auton alta pois, koska se vaihtaa hyvin harvoin kulkusuuntaansa äkillisesti, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu