Puheenaihe

Ulkomaalaispoliisin esimerkit Helsingin paperittomista tyrmistyttivät aktivistit – "Nykypäivän seitsemän veljestä"

Kuvituskuva.

Paperittomuutta käsitellyt Helsingin kaupungin ja Helsingin poliisin Helsinkiin kadonneet -seminaari on tyrmistyttänyt seminaariin osallistuneet ihmisoikeusaktivistit.

Sanna Valtonen ja Mirka Seppälä ovat jakaneet Twitterissä kuvia keskiviikkoisesta seminaarista komisario Heli Aaltosen puheenvuorosta. Aaltosen aiheena oli ulkomaalaisvalvonta.

Näkemästään epäuskoinen Valtonen kysyy Twitterissä "olenko hereillä" ja Seppälä twiittaa saatteella "Etnistä profilointia? Ennakkoluuloja? Suomen Poliisin tavanomaista mielenmaisemaa?"

Aaltosen slideshow'ssa paperittomat ulkomaalaiset on jaoteltu "seitsemään veljekseen", jossa esimerkiksi "Simeoni" on kiinalainen kokki, hengellisen herätyksen kokenut saarnaaja ja tuurijuoppo. "Simeoni" on saanut kielteisen päätöksen oleskelulupa-asiaan, hän ei ole valittanut päätöksestä ja jäänyt Suomeen, jossa työskentelee yhä.

Vironvenäläinen duunari "Juhani" puolestaan asuu Tattarisuolla teollisuushallissa luvattomassa asuntolassa, hän on ollut töissä 6 kuukautta suomalaisessa rakennusfirmassa ja maksaa verot Suomeen.

"Eeroksi" on esityksessä nimetty irakilainen turvapaikanhakija, joka tarinan alussa on 25-vuotias ja kertoo olevansa 16. "Eero" on saanut kielteisen päätöksen, hänestä on Supon lausunto, vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle ja henkilö on kadonnut.

Seitsemästä veljeksestä "Timo" on somali, jolla on kolme vaimoa. "Timo" on tullut Suomeen vaimon perässä, joka on perheenkokoaja. "Timo" on saanut oleskeluluvan, hakenut avioeron ja tämän jälkeen tuonut perheenkokoajana uuden vaimonsa Suomeen ja tämä saanut oleskeluluvan. Kolmas vaimo tuotu Suomeen ensimmäisen vaimon papereilla. Lapsia "Timolla" on kaikkien kolmen kanssa.

Twitterissä kuvia on jo arvosteltu stereotyyppisiksi.

Tänään vietetään Aleksis Kiven päivää, josta esimerkkien nimeäminen on saattanut saada innoituksensa.

Helsingin Uutiset ei ole tavoittanut komisario Heli Aaltosta Helsingin poliisista kommentoimaan asiaa. 

Helsingin Uutiset ei ole tavoittanut komisario Heli Aaltosta Helsingin poliisista kommentoimaan asiaa.  Aaltonen sanoi Ilta-Sanomille, että kuvat on irrotettu asiayhteydestä. 

Poliisihallitus kertoi torstaina, että se aikoo selvittää asiaa sille tehdyn kantelun pohjalta.

LUE LISÄÄ: Käyttikö poliisi rasistisia esimerkkejä paperittomista? – Näin asiaa kommentoi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto: "Hämmentäviä kuvia"

 

LUE LISÄÄ: Kohun keskelle joutunut poliisi IS:lle: "Slaidit revittiin täysin irti asiayhteydestä" 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Käyttikö poliisi rasistisia esimerkkejä paperittomista? – Näin asiaa kommentoi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto: "Hämmentäviä kuvia"10.10.2018 17.36
Helsinkiin avataan taas hätämajoitustilat – petipaikkoja 2009.10.2018 09.46
HS-gallup: Yli puolet suomalaisista kannattaa paperittomien välttämättömiä terveyspalveluita8.7.2018 10.28
Päivi Nerg: Paperittomista voi tulla turvallisuusuhka – LM: Oikeusministeriössä valmisteilla lakiesitys, joka passittaa paperittomia vankilaan13.1.2018 12.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu