Puheenaihe

Mielipide: Varhaiskasvatukseen tarvitaan psykologipalveluja

Tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa on lakisääteisenä psykologit vain esiopetuksessa, kirjoittajat kertovat.

Päivi Tuovinen

Tutkimusten mukaan monen lapsen syrjäytymiskierre alkaa jo päiväkoti-ikäisenä, kirjoittajat toteavat.

Vantaan varhaiskasvatuksessa on pulaa työntekijöistä ja ryhmäkoot ovat maksimissaan. Työntekijät tekevät usein työtään jaksamisensa äärirajoilla. Heiltä ei voi enempää vaatia.

Tutkimusten mukaan monen lapsen syrjäytymiskierre alkaa jo päiväkoti-ikäisenä. Silloin se olisi ylivoimaisesti helpointa ja kuntatalouden kannalta edullisinta saada estettyä. Inhimillisen kärsimyksen määrää emme voi edes rahassa mitata.

Tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa on lakisääteisenä psykologit vain esiopetuksessa. Lahdessa, Nurmijärvellä, Hyvinkäällä ja Kirkkonummella psykologipalvelut on järjestetty myös alle 6-vuotiaille. Nämä palvelut tarvitaan myös Vantaalle.

Tähän epäkohtaan puutuimme esittämällä kaupunginvaltuustossa kirjallisen kysymyksen varhaiskasvatuksen psykologipalvelujen laajentamisesta myös Vantaalla alle 6-vuotiaille.

Vuosikustannus olisi 784 600 euroa, jos lapsimäärä olisi 800/työntekijä.

Varhaiskasvatuksessa psykologit toimisivat samalla periaatteella kuin kouluilla. He suunnittelisivat ja tarjoaisivat tukea lasten kehityksellisiin haasteisiin sekä lapsen ja perheen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. He olisivat läsnä päiväkotien arjessa ja osallistuisivat suunnittelu- ja kehittämistyöhön päiväkodeissa ja koko organisaatiossa. Psykologit konsultoisivat henkilöstöä ja tekisivät yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

Jos palveluun ei pystytä panostamaan koko Vantaan laajuudella, niin palvelua voisi ensin kokeilla pilottihankkeena tietyllä alueella. Virkamiesjohdon mukaan palvelua voisi pilotoida kolmella psykologilla. Pilottiratkaisun kokonaiskustannukset olisivat 162 000 euroa vuodessa. Pilotoinnin yhteydessä arvioitaisiin palvelun toimivuutta, tarpeellisuutta sekä vaikutuksia lasten, perheiden ja päiväkotiyhteisöjen hyvinvointiin.

Lastensuojeluun tulee asiakkaita ovista ja ikkunoista. Nuorten syrjäytyneiden määrä on karua luettavaa. Tiedämme mielenterveysongelmien suuren määrän väestötasolla. Panostamalla ennaltaehkäiseviin palveluihin, jotka ovat lähellä lasta, vältytään huomattavasti kalliimmilta korjaavan työn kustannuksilta.

Minna Atiye

kaupunginvaltuutettu (vihr.)

psykologi, opettaja

Mika Kasonen

kaupunginvaltuutettu (kok.)

rikosylikonstaapeli

Juha Malmi

kaupunginvaltuutettu (sin.)

valtuustoryhmän pj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu