Puheenaihe

Vantaa tekee selvityksen 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta

Kuvituskuva.

Sanna Jompero

Vantaan varhaiskasvatus valmistelee parhaillaan opetuslautakunnalle selvitystä 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Selvityksen pohjalta kaupunki arvioi mahdollista hakeutumista 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilukunnaksi.

Valtionavustusta on saanut hakea elokuusta lähtien viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen järjestämiseen.

Opetuslautakunta käsittelee asiaa 5. marraskuuta kokouksessaan. Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläisen mukaan maksuttoman kokeilun päämääränä valtion tasolla on saada mahdollisimman moni viisivuotias varhaiskasvatuspalvelujen piiriin.

Valtaosa vantaalaisista viisivuotiaista on jo nyt kunnallisessa tai yksityisessä päivähoidossa, perhepäivähoidossa tai kerhoissa. Vuoden 2017 lopussa varhaiskasvatuksessa oli 93,4 prosenttia vantaalaisista 5-vuotiaista.

5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus 20 tuntia viikossa tarkoittaisi kaupungille Askola-Vehviläisen alustavan arvion mukaan noin 1,3 miljoonan euron kuluerää.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on kokeilulla nostaa Suomessa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja edistää koulutuksen tasa-arvoa. Lisäksi Opetushallituksen selvityksessä tutkitaan edellytyksiä esiopetuksen laajentamiseen 5-vuotiaisiin.

– Näen hyvänä, että varhaiskasvatus nähdään laadukkaana ja tärkeänä asiana, jonka piiriin mahdollisimman moni lapsi halutaan saada. Näin voidaan tukea esimerkiksi oppimista ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Vantaalla 5-vuotiaiden osallistumisaste on jo korkea. Päätös kokeilukunnaksi lähtemisestä jää meidän poliittisille päättäjille, Askola-Vehviläinen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu