Puheenaihe

Taiteilija kasvoi Hakunilassa ilman kulttuurikylpyä

KUVATAIDE Stig Baumgartner aloitti kansalaisopistosta ja päätyi kuvataiteen tohtoriksi ja opettajaksi.

Kouluaikoina Stig Baumgartner käveli Sotungin lukioon kuunnellen korvalappustereoistaan New Orderia.

Armi Suojanen

Kun kuvataiteilija Stig Baumgartner, 49, sienestää, hän menee Kuusijärven maastoon. Kun hän tarvitsee valokuvan metsästä, mihin muualle hän menisikään kuin Sotungin metsiin.

– Nämä metsät ovat niin tuttuja, Baumgartner hymyilee.

Metsät tulivat hänelle tutuiksi lapsuudessa ja nuoruudessa. Baumgartnerin perhe asui Hakunilassa ja kavereiden kanssa hän kiersi kaikki lähiseudun paikat silloin, kun ei pelattu jalkapalloa tai jotain muuta peliä.

Hurahdin tosi pahasti taiteeseen."

Baumgartnerien kolmilapsinen perhe muutti Järvenpäästä Hakunilan Heporinteeseen, kun Stig oli 3-vuotias. Isä tuli töihin Fazerille ja aiemmin ompelijana työskennellyt äiti ryhtyi perhepäivähoitajaksi.

– 1970-luvulla Hakunila oli yhtä rakennustyömaata. Minulle Hakunila on se vanha Hakunila ennen ostarin rakentamista.

Uudet kerrostalot muodostivat omia pihojaan ja niiden lapset leikkivät keskenään. Vieraiden pihojen poikki ei saanut edes kävellä. Talot saivat lasten suussa nimensä niiden värien mukaan.

Baumgartner on asunut Helsingissä jo lähes kolmisenkymmentä vuotta, mutta Hakunila pompsahtaa aina jostain hänen mieleensä, uniinsa ja teoksiinsakin. Onpa hän tehnyt entisestä kotikaupunginosastaan useammankin teoksen, Hakunila-maalaukset (2009).

Baumgartnerin työläisperheessä ei käyty museoissa eikä kulttuuria liioin ollut tarjolla lähistölläkään. Silti perheen kuopuksesta tuli tunnustettu, palkittu kuvataiteilija ja opettaja.

Hän piirsi lapsena omaksi ilokseen ja piti siitä, eipä silloin ollut kuvataidekouluakaan. Yläasteella kuvaamataidon opettaja kannusti Baumgartneria ja antoi hänelle ensimmäisestä öljyvärityöstä kympin.

– Se innosti.

Baumgartner pärjäsi koulussa muutenkin hyvin. Kansalaisopiston piirustustunneilla hän alkoi käydä heti 16 vuotta täytettyään.

Tulevan uran kannalta merkittävin asia tapahtui kesäleirillä Kukonnotkossa lukioaikana. Ohjaajina oli opettajaopiskelijoita ja muusikoita. Siellä Stig tutustui myös tulevaan kirjailijaan ja teatteriohjaajan Reko Lundaniin ja heistä tuli hyvä ystävät.

– Me olimme siellä apuohjaajina ja siellä viimeistään tulevaisuuteni meni uusiksi.

Leirin keskustelut kannustavien ihmisten kanssa saivat viriämään taiteen tekemisen halun. Baumgartner ja kumppanit perustivat bändejä ja perehtyivät elokuviin. Hän myös luki paljon.

– Jalkapallon pukukoppikeskustelut eivät enää kiinnostaneet.

Lukion jälkeen Baumgartner oli päivisin kehittämässä valokuvia ja opiskeli iltaisin Vapaassa taidekoulussa.

– Se oli hyvä paikka, ensimmäinen oikea taidekoulu. Siellä hurahdin tosi pahasti taiteeseen ja elokuva vaihtui kuvataiteeseen.

Stig Baumgartner

Syntynyt Järvenpäässä 1969.

Perhe muutti Vantaalle 1970-luvun alussa.

Baumgartnerin isän perhe oli ruotsinkielinen ja äiti oppi ruotsin kielen sotalapsena Ruotsissa, mutta perheen kotikieli oli suomi.

Baumgartner on valmistunut kuvataiteen opettajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja opettaa Kuvataideakatemiassa.

Hän on myös suorittanut tohtorin tutkinnon Kuvataideakatemiassa.

Baumgartnerin teoksia on useissa kokoelmissa ja muun muassa Vantaalla Aurinkokiven monitoimitalon sisäänkäynnissä.

Baumgartnerin näyttely Combinations, Variations, and Little Creatures Galerie Forsblomilla Helsingissä (Lönnrothinkatu 5/Yrjönkatu 22) 21.10 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hakunilan uuden asuinalueen rakentajaksi kaavailtu yhtiö ajautui vararikkoon – Vantaa vakuuttaa: "Konkurssi ei ole katastrofi"25.9.2018 07.05
Hakunilassa odotetaan jo ensilumen saapumista – Vantaan Hiihtoseuran talvi on täynnä tapahtumia15.10.2018 07.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu