Puheenaihe

Mielipide: Kirkkovaltuutetut voisivat tehdä taidekävelyn Pyhän Annan kirkossa ennen ratkaisevaa päätöstä sen kohtalosta

Pitkään suljettuna olleen Pyhän Annan lastenkirkon kohtalosta päätettäneen pian.

Paivi Tuovinen

"Lastenkirkon suunnittelussa oli vahva ajatus luoda sekä lapsille että aikuisille rikas, visuaalinen maailma", pitkään Hakunilan seurakunnassa lapsityönohjaajana työskennellyt kirjoittaja muistaa.

Kansainvälistäkin huomiota saaneen Pyhän Annan lastenkirkon tulevaisuudesta ovat vantaalaiset kirkkovaltuutetut pian päättämässä.

Suosittelen heille taidepolkua kirkossa ennen ratkaisevaa äänestystä.

Meillä oli unelma kirkosta, jossa on valoa, kauneutta, salaisuutta, mystiikkaa. Unelma kirkosta, jossa lapselle on tilaa kontata ja kokea kaikilla aisteillaan lepoa ja hyväksyntää, jossa aikuinenkin saa opetella ihmettelemään kuin lapsi.

Aulassa on itkumuuri, jonka koloihin voi tuikata rukouslapun.

Tulen kirkkosaliin kasteportista, jo silloin ymmärrän tulevani erityiseen paikkaan. Arkkitehtien Helena Ypyän ja Ulla Pohjolan kasteportin kuvamaailma liittyy varhaiskirkkoon Anna itse kolmantena -teoksessa. Betonisen kastefuntin pohjalla vedessä olevat, siniset mosaiikit hivelevät silmää.

Kirkon massiiviset betoniteokset ovat Pertti Kukkosen käsialaa.

Yläikkunoissa eestiläisen taiteilijan Dolores Hoffmannin lasitöiden värit heijastuvat hienopuuseppä Kari Virtasen sunnittelemien kalusteiden aitoon puuhun.

Erikoispuuseppä Seppo Auvinen on veistänyt massiivijalavasta alttarin ja lukupulpetin. Hänen puuseppätyötään ovat myös sakastin upeat kaapistot ja muu kalustus.

Kuvanveistäjä Kaija-Riitta Iivosen naivistisessa alttarikaapissa riittää ihmettelemistä. Tässä keskiajan ideaa mukailevassa lähes 1000 kiloa painavassa Kirjoitettu on -teoksessa on nähtävänä noin parikymmentä raamatunkertomusta. Hänen Via Dolorosa ja Neljä evankelistaa -reliefinsä puhuttelevat ja lohduttavat niin lasta kuin aikuista.

Jotkut lasten tekemät kuva-aiheet tekstiilitaitelija Laura Isoniemi on kultalangoin kirjonut lastenalttarin liturgisiin liinoihin."

Kirkon lattian roomalaisittain ladotuissa laatoissa on etsittävissä rikas luomiskertomuksen ja symbolien maailma. Ryhmä, 9–13-vuotiaita lapsia, oli kanssani ideoimassa kirkon käyttöä. Tutkimme vanhoja, kristillisiä symboleja ja lapset saivat piirtää niistä omia versioitaan. 14 lasten tekemää kuvaa, muun muassa kyyhkysiä, ristejä, enkeli, kala, laiva, on Pertti Kukkonen hiekkapuhaltanut sinisiin lattialaattoihin. Jotkut lasten tekemät kuva-aiheet tekstiilitaitelija Laura Isoniemi on kultalangoin kirjonut lastenalttarin liturgisiin liinoihin. Kerhohuoneessa lastenalttarin tauluna on Riikka Juvosen suurikokoinen Pyhä perhe. Laura Isoniemen kirkkotekstiilit liittyvät kirkon henkeen ja värimaailmaan omina taideteoksinaan.

Keramiikkataiteilja Risto Juhani on valmistanut kirkon ehtoolliskalustot.

Lastenkirkon suunnittelussa oli vahva ajatus luoda sekä lapsille että aikuisille rikas, visuaalinen maailma.

Liisa PietiläHakunilan seurakunnan lapsityönohjaaja 1986–2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Pyhän Annan lastenkirkko on tarpeellinen alueen kohtaamispaikka13.10.2018 07.50
Puretaanko vai korjataanko? – Vuosia suljettuna olleen lastenkirkon kohtalosta päätetään loppuvuodesta10.10.2018 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu