Puheenaihe

Kaupunginmuseolla vietetään ensi lauantaina Lelujen yötä – tällä 50-luvun nallella on monta kaveria kautta aikojen

Kivistössä elämänsä viettänyt nalle kuuluu Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin.

Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

Kaupunginmuseon kokoelmissa oleva nalle on viettänyt elämänsä Vantaan Kivistössä. Sen alkuperäinen omistaja Timo sai Puolassa valmistetun nallen 1950-luvun lopulla.

Nallella on leikitty paljon, sillä sen kaula on osittain murtunut. Ilmeisesti sille on kuiskittu kovasti salaisuuksiakin, koska korvat ovat pudonneet pois.

Punainen nauha on vieläkin nallen kaulaa koristamassa. Kovin pehmeä nalle ei ole verrattuna nykypäivän pehmoleluihin, mutta varmasti se on ollut usein halattavana.

Nallekarhu on säilyttänyt asemansa valtavassa kilpailussa muiden lelujen joukossa. Se on edelleenkin monen lapsen ensimmäinen lelututtavuus. Sitä hoidetaan ja hellitään, se voi tuoda lohtua, mutta siihen saatetaan purkaa kiukkuakin.

Nalle voi matkata myöhemmin omistajansa mukana työmatkoille ja kulkea mukana koko elämän. Nallet toimivat myös nuortenparien toisilleen antamina lahjoina sekä yritysten liike- tai mainoslahjoina. Nalle viestii rakkautta, lämpöä ja sympatiaa.

Maailmankuulu nimitys teddykarhu tulee Yhdysvaltojen presidentti Theodore ”Teddy” Rooseveltista. Vuonna 1902 presidentti oli kieltäytynyt metsästysretkellä ampumasta kiinniotettua karhua.

Tapahtumasta julkaistiin pilakuva, jonka perusteella valmistettiin herttaisen näköinen lelukarhu. Pian teddykarhua ryhdyttiin valmistamaan myyntiin kovaan kysyntään vastaten.

Vantaan kaupunginmuseolla vietetään lelujen yötä 27. lokakuuta.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Satojen vuosien takainen rakkaudenosoitus löytyi kirkonkylän pellosta - Minkälainen tarina uskollisuussormuksen taustalta löytyy? 14.10.2018 08.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu