Paikallisurheilu

Koivukylän kovanyrkki Mergim Kryeziu on matkalla kohti nyrkkeilyn kotimaista huippua – "En yritä voittaa vastustajaa, vaan itseni"

URHEILU Mergim Kryeziu on noussut muutamassa vuodessa nyrkkeilyn ranking-listan kärkipäähän.

Mergim Kryeziu (kesk.) saa kohtaa Santeri Kemppaisen (vas.) Tikkurilassa ja Jesse Vanhasen Helsingissä.

Petri Kananen

Urheilu on aina kiinnostanut 19-vuotiasta Mergim Kryeziuta. Kotkassa asuessaan nuorukainen yleisurheili ja pelasi jalkapalloa.

Harrastukset saivat jäädä, kun hän muutti Vantaalle viitosluokkalaisena. Muutaman vuoden tauon aikana mielekästä lajia ei tuntunut löytyvän.

Kaikki muuttui, kun ystävä suostutteli Kryeziun kokeilemaan nyrkkeilyä. Nopeasti kävi ilmi, että tämän ominaisuudet sopivat vaativaan lajiin paremmin kuin hyvin.

– Olisin itse halunnut kokeilla taekwondoa, mutta kaveri sai suostuteltua nyrkkeilyyn. Ehkä ihan hyvä niin, Kryeziu toteaa.

Kolme vuotta myöhemmin Kryeziun nimi komeilee Suomen amatöörinyrkkeilyn rankingissa listan neljäntenä. Nousu on ollut hurja, vaikka otteluita on takana vasta 11.

– Ottelen monesti kavereita vastaan, joilla voi olla 30 ottelua takana. Heidän kokemuksestaan pystyy oppimaan itsekin, Kryeziu kertoo.

Koivukyläläinen tunnetaan kehässä omintakeisesta tyylistään. Hän pysyy jatkuvasti liikkeessä ja jakelee iskuja tasaisesti ympäri kroppaa.

– Minulla on erilainen tyyli kuin muilla. Väistelen paljon, enkä tähtää vain päähän. Jokaisessa sarjassa pitää olla ainakin yksi isku kroppaan, se aiheuttaa vastustajalle vaikeuksia.

Kryeziun nousu kohti kärkeä on sujunut nopeasti, mutta nuori nyrkkeilijä suhtautuu tulevaisuuteen maltilla. Vielä ei ole aika raivata tilaa maailmanmestaruusvyötä varten.

– Amatöörivaihe on vasta aloittelua, katsotaan mihin pystyn ja mihin taidot riittävät. Tällä hetkellä menen vain ottelu kerrallaan eteenpäin, iskijä toteaa rentoon tyyliinsä.

Juuri rentous onkin Kryeziun suurin ase kehässä. Nyrkkeily on raaka laji, jossa yksikin virhe voi tarkoittaa asennon vaihtumisen pystystä makuulle. Kryeziun pää kestää kovassakin paikassa.

– Jos kehässä rupeaa panikoimaan, niin homma menee varmasti pieleen. En yritä voittaa ottelussa vastustajaani, vaan itseni. Vastustaja vain auttaa saavuttamaan sen tavoitteen.

Vantaalaisottelija elää tällä hetkellä nuoren uransa kiireisintä aikaa. Hän kohtaa viikonloppuna Jesse Vanhasen Helsingissä. Kryeziu kutsuttiin ottelemaan turnauksen pääkortille.

Marraskuun alussa odottaa tärkeä kamppailu rankingissa sijaa ylempänä majailevaa Santeri Kemppaista vastaan Tikkurilassa.

– Rentona lähden otteluihin, niin kuin aina. Kyllä sitä jännittää aina vähän ennen matseja, mutta siitä pääsee eroon, kun nousee kehään.

Mergim Kryeziu

19-vuotias Ylä-Tikkurilan Kipinän nyrkkeilijä. Asuu Koivukylässä Vantaalla.

60-kiloisten Suomen rankingissa neljäntenä.

Asui aiemmin Kotkassa. Muutti Vantaalle vuonna 2010.

Harrasti aiemmin yleisurheilua ja jalkapalloa.

Suurin vahvuus rauhallisuus ja yllätyksellisyys.

Nyrkkeillyt vasta kolme vuotta, mutta noussut yhdeksi Suomen lupaavimmista nyrkkeilijöistä.

Kohtaa Jesse Vanhasen viikonloppuna Graniittilinnassa Helsingissä. Vanhanen on entinen ranking-nelonen.

Ottelee 10. marraskuuta Tikkurilan Salikisoissa Santeri Kemppaista (rankingissa kolmantena) vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu